DomovNovice in zanimivostiTo je zdravilo, ki lahko zakasni pojav simptomov multiple skleroze …

To je zdravilo, ki lahko zakasni pojav simptomov multiple skleroze …

Magnetna resonanca lahko znake multiple skleroze razkrije še pred pojavom prvih simptomov. Kot so pred nedavnim odkrili raziskovalci, je lahko v tovrstnih primerih zelo koristen zgodnji začetek uporabe teriflunomida – učinkovine, ki se sicer že uporablja pri zdravljenju multiple skleroze – tudi če osebe še nimajo posebnih težav. To lahko namreč zakasni pojav simptomov.

- Oglas -

Multipla skleroza ali radiološko izolirani sindrom?

Pri osebah brez simptomov, pri katerih so bile s pomočjo magnetne resonance zaznane spremembe, značilne za multiplo sklerozo, je mogoče govoriti o t. i. radiološko izoliranem sindromu, o katerem se je začelo govoriti šele v zadnjem desetletju. Ta sindrom je bil namreč opredeljen šele leta 2009. Ključne spremembe, na podlagi katerih je diagnosticiran radiološko izolirani sindrom , so možganske lezije ali lezije v hrbtenjači, podobne tistim, ki so značilne za multiplo sklerozo. Radiološko izolirani sindrom je sicer opredeljen kot posebna diagnoza, vendar se pri precejšnjem številu oseb, pri katerih se pojavijo tovrstne spremembe, nato razvije »prava« multipla skleroza s tipično simptomatiko. Tako je težko popolnoma odmisliti povezavo med diagnozama.

Primerjava učinka teriflunomida in placeba

Kot je bilo omenjeno, se učinkovina teriflunomid že uporablja v zdravilih, namenjenih bolnikom z multiplo sklerozo. Študija tako s tega vidika ne prinaša novih informacij. Tisto, kar je novo, so dokazi, ki nakazujejo smiselnost zgodnje uporabe tudi pri osebah brez simptomov. Tovrstna uporaba teriflunomida naj bi bila varna in povezana z več prednostmi kot slabostmi. Ti izsledki so rezultat raziskave, v katero je bilo vključenih 89 oseb z radiološko izoliranim sindromom, torej »asimptomatskih« oseb oziroma oseb v t. i. predsimptomatski fazi, pri katerih so bile s pomočjo magnetne resonance odkrite spremembe, značilne za multiplo sklerozo. Sodelujoči so bili razdeljeni v dve skupini. Prva skupina je vsakodnevno prejemala teriflunomid, druga, kontrolna skupina pa placebo. Obe skupini sta bili spremljani dve leti.

Teriflunomid občutno zmanjšal verjetnost za simptome MS

Simptomi multiple skleroza so se pojavili pri 8 osebah iz prve skupine, torej skupine, ki je prejemala teriflunomid, in pri kar 20 osebah iz skupine, ki je prejemala placebo. Uporaba teriflunomida je torej občutno zmanjšala verjetnost za to, da se iz radiološko izoliranega sindroma razvije multipla skleroza z izraženimi simptomi, ki so večinoma zelo neprijetni in ki lahko močno zmanjšajo kakovost življenja. Med tipične simptome multiple skleroze spadajo oslabelost okončin, mravljinčenje, težave s koordinacijo in s premikanjem, težave z vidom, vrtoglavica, inkontinenca, kronična utrujenost in kognitivne težave. Kot je znano, spada multipla skleroza med avtoimunske bolezni. Pri osebah z multiplo sklerozo začne imunski sistem napadati mielin – zaščitno ovojnico, ki obdaja živčna vlakna. To lahko močno oteži komunikacijo med možgani in drugimi deli telesa ter sčasoma privede do neodpravljivih poškodb živčnih vlaken. Teriflunomid zavre delovanje imunskih celic, ki so krive za napadanje mielina. Obenem pa prepreči nastajanje novih lezij v možganih oziroma hrbtenjači, kar lahko – kot je dokazala nova študija – prepreči oziroma zakasni pojav prvih simptomov.

- Oglas -

Kdaj natančno je smiselno začeti predpisovati teriflunomid?

Nove ugotovitve, povezane z radiološko izoliranim sindromom in teriflunomidom, so nedvomno zelo pomembne, vendar pa ostaja vprašanje o tem, kako zgodaj je teriflunomid smiselno začeti predpisovati, vsaj za zdaj še odprto. Ni namreč jasno, ali je priporočljivo, da začnejo teriflunomid jemati vse osebe, pri katerih so bile s pomočjo magnetne resonance zaznane lezije – ali je v določenih primerih vendarle bolje še malce počakati. Za natančnejše odgovore bodo tako najverjetneje potrebne dodatne raziskave.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -