DomovZdravjeVitaminske infuzije – vroč zdravstveni trend med zvezdniki

Vitaminske infuzije – vroč zdravstveni trend med zvezdniki

Trendi, ki se sprva razširijo med zvezdniki, sčasoma dosežejo tudi »navadne smrtnike«. To ne velja zgolj za modne trende, ampak se to pogosto zgodi tudi z različnimi trendi, povezanimi z zdravim življenjem. Eden takšnih so »vitaminski koktajli« oziroma infuzije, na katere med drugim prisegajo Rihanna, Adele in Madonna, zelo priljubljene pa so tudi med športniki in poslovneži. Gre za mešanice vitaminov, mineralov in drugih pomembnih snovi, ki se vbrizgajo neposredno v žilo oziroma v krvni obtok, kar naj bi pomagalo pri mnogih težavah z zdravjem in počutjem. A pri intravenozni vitaminski terapiji velja tako kot o potencialnih koristih razmisliti tudi o tveganjih.

Zagovorniki vitaminskih infuzij trdijo, da lahko te poskrbijo za zaščito pred prehladi oziroma za močnejši imunski sistem nasploh, za lepšo in bolj zdravo kožo, za preprečevanje izgorelosti, ublažitev migren, pospešeno razstrupljanje telesa, uravnavanje hormonov in lajšanje mišičnih krčev. Še precej drznejše pa se zdijo trditve, da lahko injiciranje določenih hranil pomaga pri astmi in celo pri raku. Koliko resnice je v tem? Je lahko intravenozna vitaminska terapija koristna tudi za vas? Po drugi strani pa – so lahko vitaminske infuzije povezane tudi z določenimi nevarnostmi?

- Oglas -

»Myersov koktajl« – ena najbolj znanih vitaminskih mešanic za intravenozno vbrizgavanje

Intravenozne vitaminske terapije so v medicini znane že več kot stoletje, vendar pa so bile sprva rezervirane za zelo specifične diagnoze. Uporabljale so se na primer ob hudem pomanjkanju posameznih hranil, ko je bilo treba poskrbeti za to, da so čim večje količine teh snovi dosegle celice v čim krajšem času. Telo namreč tu prejme zelo visoke koncentracije vitaminov in drugih hranil. Če na primer določeno hranilo zaužijemo v obliki običajnega prehranskega dopolnila, torej oralno, se mora najprej razgraditi v želodcu oziroma v prebavnem traktu, pri čemer obstajajo omejitve glede tega, kako visok delež se lahko absorbira. V primeru intravenozne terapije, kjer hranilne snovi preidejo neposredno v krvni obtok in nato do celic, ne da bi morale pred tem skozi prebavila, se lahko tako absorbira precej večji delež potrebnih snovi.

V ZDA se je sicer ideja, da bi bilo vitaminske infuzije smiselno uporabljati tudi pri širši populaciji, pojavila že v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je dr. John Myers populariziral mešanico, znano kot Myersov koktajl. Poleg vitamina C in vitaminov iz skupine B vsebuje ta mešanica še magnezij in kalcij. Danes jo predvsem v ZDA in v Kanadi uporabljajo številni naturopati, ki zagovarjajo, da naj bi vbrizganje tega »koktajla« pomagalo pri najrazličnejših zdravstvenih stanjih, vendar pa so dokazi za te trditve večinoma anekdotični. Obstaja namreč zelo malo znanstvenih študij, ki bi podpirale navedbe o skorajda neverjetnih pozitivnih učinkih »Myersovega koktajla«.

Prav magnezij, kalcij, vitamin C in B-vitamini sodijo med najpogostejše sestavine mešanic, namenjenih intravenoznemu injiciranju, vendar pa se lahko načeloma uporabijo katerekoli snovi. Poleg vitaminov in mineralov lahko v teh mešanicah najdemo tudi antioksidante, kot je na primer glutation, ali pa določene aminokisline, ki predstavljajo gradnike beljakovin. Ni sicer nujno, da gre vedno za mešanice. Včasih se lahko injicira zgolj en vitamin, denimo vitamin C, ki se še posebej pogosto uporablja kot podpora pri zdravljenju raka.

- Oglas -
Infuzija vitaminov

Težava predvsem pomanjkanje znanstvenih študij

Večina strokovnjakov se strinja, da so vitaminske infuzije priporočljive predvsem v primeru zelo hudega pomanjkanja – na primer pri pomanjkanju vitamina B12 ali železa. Ta možnost je lahko zelo koristna tudi za ljudi, pri katerih zaradi bolezni ni možna optimalna absorpcija hranil po običajni poti, torej skozi prebavila. V tem primeru namreč zgolj s hrano ali pa s klasičnimi prehranskimi dopolnili za oralno zaužitje telesu pogosto ni mogoče zagotoviti vseh potrebnih snovi. Na to, kako učinkovito se absorbirajo snovi, ki jih zaužijemo s hrano, sicer vplivajo različni dejavniki – poleg morebitnih zdravstvenih težav, kot je denimo sindrom prepustnega črevesja, je treba omeniti vsaj še starost, genetske vplive, specifike metabolizma in zdravila, ki jih uživamo. Med situacije, v katerih je lahko intravenozno vbrizganje določenih snovi dobra rešitev, pa sodi tudi hujša oblika dehidracije, npr. po zelo intenzivnih telesnih naporih.

Po drugi strani pa večinoma primanjkuje pravih dokazov za to, da so lahko vitaminske infuzije koristne tudi za ljudi, pri katerih ni pravih zdravstvenih indikacij zanje, ali da lahko pomagajo pri resnejših boleznih. Izsledki določenih raziskav so sicer obetavni. V študiji, ki je bila leta 2004 objavljena v reviji Nutrition Journal, je bilo na primer ugotovljeno, da lahko intravenozno injiciranje magnezija pomaga pri astmi, vendar pa je šlo za manjšo raziskavo, v kateri je sodelovalo le 43 bolnikov z astmo.

Zanimivi so tudi izsledki študije iz leta 2009, objavljene v reviji Journal of Alternative and Complementary Medicine. Raziskovalci so tu ugotovili, da je pri ljudeh s fibromialgijo, ki so prejemali raztopino mineralnih soli intravenozno, sicer res prišlo do izboljšanja oziroma do ublažitve simptomov. Vendar pa ni bilo mogoče zaznati večjih, statistično pomembnih razlik v primerjavi s kontrolno skupino, ki je med raziskavo prejemala placebo.

Intravenozni vitamin C kot podpora med zdravljenjem raka?

Že v 70. letih prejšnjega stoletja so nekateri raziskovalci domnevali, da naj bi visoki odmerki intravenoznega vitamina C v kombinaciji s klasičnimi zdravili pomagali pri zdravljenju raka. Vitamin C v visokih količinah naj bi namreč uničeval rakave celice, ne da bi pri tem škodoval zdravim. Hkrati pa so se v omenjenem obdobju pojavile tudi hipoteze, da lahko vitamin C pomaga ublažiti nezaželene stranske učinke zdravil proti raku. Kaj pa pravijo znanstvene ugotovitve?

V sklepu leta 2015 opravljenega sistematičnega pregleda precejšnega števila študij, v okviru katerih so se raziskovalci ukvarjali s to povezavo, lahko preberemo, da ni bilo mogoče najti zares kakovostnih dokazov za to, da lahko visoki odmerki vitamina C povečajo protirakave učinke kemoterapije ali zmanjšajo negativne vplive zdravil, ki se uporabljajo med kemoterapijo, na zdrave celice. V sklepu tega pregleda, objavljenega v reviji The Oncologist, je obenem navedeno še, da so potrebne dodatne raziskave s kontrolnimi skupinami.

Tudi dobrega je lahko preveč …

Splošno priporočilo je torej, da je zdravnik tisti, ki lahko presodi, kdaj je intravenozno vitaminsko zdravljenje smiselno oziroma priporočljivo. Pri tem se morajo upoštevati različni dejavniki, predvsem vaša anamneza, trenutne zdravstvene težave, zdravila, ki jih jemljete, vključno s prehranskimi dopolnili, ki jih redno uporabljate. Zavedati se je namreč treba, da je lahko tudi dobrega preveč.

Čeprav se pri vitaminskih infuzijah načeloma uporabljajo vodotopni vitamini in druge snovi, ki jih lahko telo v primeru presežka izloči z urinom, pa lahko pride do težav pri ljudeh z določenimi boleznimi, zaradi katerih je ta proces otežen. Pri ledvičnih bolnikih se lahko denimo zaplete v primeru presežka elektrolitov oziroma mineralov, ki jih telo ne more izločati dovolj hitro. Preveč kalija lahko tako potencialno privede tudi do srčnega infarkta. Med posameznike, pri katerih je pri intravenozni terapiji potrebna posebna previdnost, med drugim sodijo tudi srčni bolniki in ljudje s povišanim krvnim tlakom, pri katerih je treba paziti, da ne pride do presežka tekočin v telesu. Odločitev glede (ne)smiselnosti vitaminskih infuzij mora biti tako vedno sprejeta na podlagi strokovne presoje individualnih okoliščin in upoštevanja tega, ali so koristi večje od potencialnih tveganj. Hkrati pa je strokovnjak tisti, ki lahko presodi, kako visok odmerek bi bilo smiselno uporabiti.

- Oglas -

Preberite tudi: Pomanjkanje vitamina D vedno pogostejše. Poznate znake?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -