DomovKlub MamaPorod in nosečnostKateri so najpogostejši zgodnji znaki in pokazatelji nosečnosti

Kateri so najpogostejši zgodnji znaki in pokazatelji nosečnosti

Vsaka ženska drugače doživlja nosečnost, zato se zgodnji znaki nosečnosti razlikujejo od ženske do ženske. Ti znaki lahko kažejo tudi na druge spremembe v telesu in ne nujno na nosečnost – najbolj zanesljiva metoda za ugotavljanje slednje je še vedno test nosečnosti. Kljub temu bodite pozorni na naslednje najpogostejše zgodnje pokazatelje nosečnosti.

- Oglas -
Zgodnji znaki nosečnosti

Krvavenje, krči in izcedek

Nekaj dni po spočetju se oplojeno jajčece pritrdi na steno maternice. To lahko povzroči krvavitev in včasih tudi krče. Tako imenovana vgnezditvena krvavitev se pojavi 12 dni po oploditvi jajčeca. Krči, ki jo spremljajo, so podobni menstrualnim, zato jih mnogo žensk zamenja za začetek menstruacije. Gre za rahlo krvavenje in krče, pojavi pa se lahko tudi belkast izcedek iz nožnice zaradi zadebelitve vaginalnih sten. Ta izcedek se lahko pojavlja tudi kasneje med nosečnostjo in ni škodljiv. Če ga spremljata neprijeten vonj ali pekoč občutek, je lahko prisotna bakterijska infekcija. V tem primeru se odpravite h ginekologu.

Spremembe v dojkah

Takoj po oploditvi se začne spreminjati raven hormonov v telesu. Posledica tega so lahko boleče in otekle prsi. Spremembe v prsih se pojavijo teden ali dva po oploditvi. Lahko so tudi težje, polnejše ali mehkejše na dotik. Koža okrog prsnih bradavic lahko potemni.

Utrujenost

Za začetek nosečnosti je zelo značilna močna utrujenost – pojavi se približno teden dni po oploditvi. Do tega pride zaradi povečane ravni hormona progesterona. Če utrujenost ni povezana z nosečnostjo, so vzrok zanjo lahko tudi drugi dejavniki, kot so nižja raven sladkorja v krvi, nižji krvni pritisk in pospešeno nastajanje krvi. Če je utrujenost posledica nosečnosti, je pomembno, da veliko počivate. Uživanje hrane, bogate z beljakovinami in železom, lahko pomaga omiliti utrujenost.

- Oglas -

Jutranja slabost

To je verjetno najbolj znan simptom nosečnosti, vendar se ne pojavi pri vsaki ženski. Točen vzrok za pojav jutranje slabosti ni znan, vendar se domneva, da je povezan s hormoni v nosečnosti. Slabost se lahko pojavi kadarkoli med nosečnostjo, vendar najpogosteje zjutraj.

Sprememba okusa

Nekaterim ženskam se med nosečnostjo »spremeni okus« – dobra jim postane hrana, ki jim prej ni bila, in obratno. Lahko si zaželijo hrane, ki je nikoli niso jedle. Tudi to lahko pripišemo hormonskim spremembam.

Slabost, hrepenenje po hrani in odpor do hrane lahko trajajo celotno nosečnost. Pri večini žensk se ti simptomi zmanjšajo v 13. ali 14. tednu nosečnosti. Kljub temu, da vam v času nosečnosti morda ustreza uživanje določene hrane, poskrbite za to, da bo vaša prehrana zdrava in uravnotežena, saj je to zelo pomembno za razvijajoči se plod.

Izostanek menstruacije

To je verjetno najočitnejši znak nosečnosti, zaradi katerega večina žensk tudi opravi test nosečnosti. Kljub temu pa ni vsak izostanek menstruacije posledica nosečnosti. Po drugi strani pa se lahko pri nekaterih ženskah tudi med nosečnostjo pojavlja krvavenje. Z zdravnikom se pogovorite o tem, kdaj je krvavenje med nosečnostjo normalno in kdaj ne več.

Drugi vzroki za izostanek menstruacije so lahko tudi: nenadna izguba ali pridobitev telesne teže, hormonske težave, utrujenost, stres in drugo. Nekaterim ženskam menstruacija izostane, ko prenehajo z jemanjem kontracepcijskih tablet.

Ostali znaki nosečnosti

Nosečnost pomeni spremembo v hormonskem ravnovesju – to pa lahko povzroči še vrsto drugih sprememb, kot so: pogosto uriniranje, zaprtje, nihanje razpoloženja, glavoboli in bolečine v hrbtu, ter omotica in nezavest. Ti znaki se seveda lahko pojavijo tudi iz drugih vzrokov. Nosečnica lahko ima vse naštete simptome, lahko pa le enega ali dva.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -