DomovAlternativna medicinaZlata rozga: Zdravilna rastlina, rumena kot seč

Zlata rozga: Zdravilna rastlina, rumena kot seč

V tradicionalnem zdravilstvu je zlata rozga prisotna že več stoletij. Včasih so jo uporabljali za pospeševanje celjenja ran, danes pa pri vnetjih sečil, pri težavah s prostato, pri revmi in zunanje pri različnih težavah s kožo. V znanstveno podprti fitoterapiji pripravke iz navadne zlate rozge uporabljamo za lajšanje težav pri blagih vnetjih sečnice in mehurja, pri blagih vnetjih ledvic in za preprečevanje nastajanja kristalizacijskih jeder, iz katerih nastajajo ledvični pesek in ledvični kamni.

Rastline iz rodu Solidago so v Sloveniji precej pogoste. Tu rastejo tri vrste, navadna zlata rozga (Solidago virgaurea), orjaška zlata rozga (Solidago canadensis) in kanadska zlata rozga (Solidago canadensis). Še posebno pogosta je kanadska zlata rozga, ki se zaradi obilice semen hitro širi in poseljuje habitate vzdolž voda oziroma vlažne predele, pa tudi predele ob železniških progah. Izvira iz severne Amerike, odkoder so jo prinesli v Evropo, kjer se uspešno in nezadržno širi.

- Oglas -

Zlata rozga

Vse tri rastline so zdravilne. Za pripravo zdravilnih čajev in izvlečkov pa najpogosteje uporabljamo navadno zlato rozgo. Tudi ta je precej razširjena rastlina. Raste v Evropi, Aziji (razen subtropskih in tropskih predelov), v severni Afriki in v Severni Ameriki. Države bivše Jugoslavije so še danes pomemben vir zanjo. Zraste do višine enega metra in ima značilne rumene cvetove. Po obliki socvetij se razlikuje od obeh sorodnic, kanadske in orjaške zlate rozge. Kot drogo uporabljamo v farmaciji zel, imenovano Solidaginis virgaureae herba, drugi dve vrsti pa dajeta drogo Solidaginis herba.

Kdaj nabiramo zlato rozgo?

Zel zlate rozge nabiramo takrat, ko se začnejo odpirati prvi cvetovi. Cveti od avgusta ali julija do oktobra, odvisno od lege in klimatskih razmer. Orjaška in kanadska zlata rozga vsebujeta večjo količino flavonoidov kot navadna zlata rozga. V vseh vrstah so prisotni še triterpenski saponini, ki prestavljajo drugo skupino učinkovin, poleg tega pa k zdravilnemu učinku verjetno pripomorejo še fenolne kisline.

V Sloveniji zlata rozga ni tako znana

Medtem ko so v Sloveniji za lajšanje blagih vnetij sečil do sedaj najbolj uporabljali zdravilno rastlino vednozeleni gornik (Arctostaphylos uva ursi), je uporaba zlate rozge v ta namen v zahodni Evropi bolj uveljavljena. Še posebno v Nemčiji je na voljo veliko zdravil, ki vsebujejo izvleček navadne zlate rozge. Zdravila, kjer je izvleček ustrezno in točno odmerjen, so najbolj učinkovita.

- Oglas -

V literaturi so objavljene tudi predklinične raziskave učinkov zlate rozge na poskusnih živalih ter tudi klinične raziskave. Pri vednozelenem gorniku takih raziskav ni, dolgoletna uporaba je bila utemeljena le na ugodnih izkušnjah. Učinkovine v zeli zlate rozge delujejo protivnetno, diuretično in blažijo krče gladkih mišic sečil. Kljub temu je pri povečanem krvnem tlaku in zastajanju vode v organizmu zaradi slabega delovanja srca in ledvic ne uporabljamo, saj se diuretični učinek pripravkov iz zlate rozge ne more primerjati z učinkom diuretikov, ki jih predpiše zdravnik.

Pripravke iz navadne zlate rozge, še posebno tablete z ustrezno odmerjenim izvlečkom, uporabljamo pri prvih znakih akutnega vnetja spodnjih sečil (nezapletenih okužbah sečil) in tudi kot dopolnilo pri zdravljenju okužb sečil z antibiotiki ter pri lajšanju težav pri kroničnih vnetjih spodnjih sečil. V primeru, da v seču opazimo kri, uporaba ni primerna.

Zlata rozga zdravje

Ko se vname mehur

Akutno nezapleteno vnetja mehurja (cistitis) je verjetno najpogostejša okužba sečil pri ženskah; pojavi se vsaj enkrat v življenju. Pogosto je vneta tudi sečnica (uretritis), izvodilo mehurja. Pri moških so tovrstne okužbe manj pogoste, zaradi anatomskih razlik in s tem manjše možnosti okužbe z bakterijami. Najpogostejše so okužbe pri spolno dejavnih ženskah. Največkrat jih povzroči bakterija Escherichia coli (80 odstotkov), ki izvira iz prebavil. Enako velja tudi za nekatere druge manj pogoste bakterije (Staphylococcus saprophyticus, Enterobacteriae). Za preprečevanje okužbe sečil je torej zelo pomembna tudi ustrezna higiena.

- Oglas -

Značilni klinični znaki akutnega nezapletenega vnetja mehurja so:

  • siljenje na vodo ,
  • pekoča bolečina pri mokrenju
  • pogosto odvajanje majhne količine seča
  • bolečina nad sramno kostjo
  • občutek nepopolno izpraznjenega mehurja.

Pri vnetju sečnice se lahko pojavi tudi izcedek ali blaga krvavitev. Akutno vnetje ledvičnih čašic (pielonefritis) pa spremljajo slabo počutje, povišana telesna temperatura in bolečina v ledvenem predelu, pri hujši obliki tudi bruhanje in driska. Podatke navajamo tudi za lažje razlikovanje med različnimi vrstami okužb sečil. Pielonefritisa ne moremo zdraviti s pripravki iz zdravilnih rastlin.

Za blaga vnetja sečil

Zdravljenje nezapletenih okužb sečil je možno z antibiotiki in je tudi zelo učinkovito. Takšne okužbe pa je moč tudi preprečevati s pitjem ustrezne količine vode, rednim mokrenjem in morda deloma tudi z uživanjem pripravkov iz veleplodne mahovnice (ameriška brusnica), zlasti pri ljudeh, ki so nagnjeni k ponavljajočim se okužbam sečil.

Pri blagih znakih vnetja oziroma takoj, ko te znake opazimo, si lahko pomagamo tudi s pripravki iz zlate rozge. Pomembno je, da zaužijemo ustrezen odmerek droge v obliki poparka ali še bolje, tablet z izvlečkom, poleg tega pa spijemo vsaj en in pol do dva litra vode na dan, da učinkovine pridejo v sečila in da s povečanim izločanjem seča sečila izperemo. Povečan vnos vode in s tem povečano izločanje seča sta se tudi v praksi izkazala za uspešen način preprečevanja okužb sečil. Ugotovili so tudi, da pripravki iz zlate rozge lahko ublažijo težave pri kroničnem vnetju spodnjih sečil. V primeru akutnega vnetja se težave lahko hitro izboljšajo, če pa po nekaj dneh jemanja pripravkov iz zlate rozge ni izboljšanja, moramo k zdravniku.

Zel zlate rozge lahko kombiniramo tudi z drugimi zdravilnimi rastlinami, najpogosteje z vednozelenim gornikom, kilavcem, gladežem, preslico ali peteršiljem. Takšne kombinacije so pogoste v zdravilnih čajih. 

Predpisani odmerki

V primeru priprave poparka (zdravilnega čaja) iz zeli navadne zlate rozge je dnevni odmerek od šest do dvanajst gramov oziroma ustrezen odmerek izvlečka (tablete) ali tinkture. V lekarnah vam lahko svetujejo o ustreznem odmerjanju. Za zlato rozgo je značilno, da je izredno varna zdravilna rastlina in tudi velika prekoračitev odmerkov ne povzroči neželenih učinkov ali zastrupitve. Tudi pri dolgotrajni uporabi niso opazili neželenih učinkov, zaradi pomanjkanja podatkov o varnosti pa je ne priporočamo nosečnicam in doječim materam. Tudi uporaba v primeru oteklin ali edemov zaradi popuščanja srca in ledvic tudi ni priporočena.

S pripravki iz zlate rozge ne moremo nadomestiti zdravljenja z antibiotiki v primeru hude akutne okužbe sečil, zato velja, da če po nekaj dneh ni izboljšanja, ne odlašajmo z obiskom pri zdravniku. Lahko pa dopolnjujemo antibiotično zdravljenje, kar pogosto počnemo tudi z uživanjem zdravilnih čajev (čaji za mehur in ledvice, urološki čaj). Za preprečevanje nastajanja ledvičnega peska ali kamnov moramo pripravke iz zlate rozge uživati dalj časa.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -