DomovKlub MamaPorod in nosečnostZunajmaternična nosečnost: najpogostejši vzroki in simptomi

Zunajmaternična nosečnost: najpogostejši vzroki in simptomi

Kaj je zunajmaternična nosečnost? Eden od osnovnih pogojev za nosečnost je, da jajčniki v jajcevod sprostijo jajčece oziroma žensko spolno celico. Tam jajčece počaka približno 24 ur. Če pride v tem času v stik s semenčico, govorimo o oploditvi. Nato oplojeno jajčece počaka v jajcevodih še 3 ali 4 dni, preden se napoti proti maternici, kjer se ugnezdi v maternični steni in nadaljuje z rastjo.

- Oglas -
Zunajmaternična nosečnost

Vendar pa včasih oplojeno jajčece ne doseže maternice, ampak se ugnezdi kar v jajcevodih ali drugje v trebušnem predelu. V takšnih primerih govorimo o zunajmaternični nosečnosti. Kaj so najpogostejši razlogi, zaradi katerih pride do zunajmaternične nosečnosti, in na podlagi katerih simptomov jo je mogoče prepoznati, lahko preverite v nadaljevanju.

Simptomi zunajmaternične nosečnosti, ki jih ne smete spregledati

Zunajmaternična nosečnost zahteva čimprejšnje ukrepanje oziroma medicinsko pomoč, zato morate biti pozorni na najbolj tipične simptome, značilne zanjo. Ženske, ki so doživele zunajmaternično nosečnost, običajno povedo, da so najprej opazile krvavitev iz nožnice in bolečine. Pogosto se pojavijo tudi simptomi, kot so slabost z bruhanjem, bolečina le na eni strani telesa, ostri krči v trebušnem predelu, vrtoglavica in občutek slabosti ter bolečine v ramenih, vratu ali okoli zadnjika.

Zunajmaternična nosečnost lahko privede celo do resnejših poškodb jajcevoda. Če pride do tega, se pojavijo zelo hude bolečine in močna krvavitev. Tako ne čakajte predolgo z obiskom zdravnika, če opažate nenavadne simptome. Včasih ženske niti ne vedo za nosečnost, saj še niso opravljale testov, zato simptomov, ki jih doživljajo, ne povežejo z zunajmaternično nosečnostjo.

- Oglas -

Ni povsem jasnih razlogov zakaj nastane zunajmaternična nosečnost

Mnoge ženske nikoli zares ne izvedo, zakaj so doživele zunajmaternično nosečnost. Obstaja več različnih razlogov, zaradi katerih lahko pride to tega pojava. Eden od razlogov so denimo lahko poškodovani jajcevodi. Tako jajčece ne more doseči maternice. Večja verjetnost za zunajmaternično nosečnost obstaja pri ženskah, ki imajo katero izmed spolno prenosljivih bolezni, pri tistih, ki so jemale zdravila za lažjo zanositev ali so prestala postopke, namenjene zdravljenju neplodnosti.

Prav tako pa lahko predhodne zunajmaternične nosečnosti povečajo možnost za ponovitev pojava. Možnost za to je še vedno precej nizka, zato pretirana zaskrbljenost ni potrebna. Po drugi strani pa je seveda nujno, da se po morebitni zunajmaternični nosečnosti pogovorite z ginekologom glede nadaljnjih ukrepov. Običajno se priporoča, da se s ponovnimi poskusi zanositve počaka vsaj 3 mesece, vendar pa se lahko to obdobje nekoliko razlikuje od primera od primera. Tako je vsekakor dobro, da pridobite mnenje strokovnjaka glede vaše specifične situacije.

Preberite tudi: Zanositev: Načrtovana nosečnost po korakih

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -