Dieta pri boleznih žolčnika: Jedilnik, ki ne razdraži žolčnika

S količinsko prebogato, premastno in presladko hrano lahko hitro ‘razjezimo’ svoj žolč, zato lahko ta svoje nezadovoljstvo izrazi z žolčnim napadom, ki ni prav nič prijeten.

Varovalna prehrana je pri kroničnem vnetju žolčnika (s kamni ali brez njih) in drugih boleznih žolčnika in žolčevodov zelo pomembna. Dieta pri boleznih žolčnika se bistveno razlikuje od varovalne prehrane jetrnega bolnika.

Dieta pri boleznih žolčnika

Osnovna navodila, ki se jih je potrebno držati, so:

  • Znatno zmanjšajmo količino maščob, kajti ravno maščobe v prehrani izzovejo žolčni napad.
  • Popolnoma izločimo jajčni rumenjak in vse jajčne jedi, ki vsebujejo rumenjak;
  • Ne uporabljajmo smetane, ne kisle ne sladke. Le tu in tam lahko v majhnih količinah služi koz ‘začimba’.
  • Izločimo vse stročnice, solate in paradižnik.

Pijemo lahko naravne sokove, vodo in čaje (z izjemo močnega ruskega čaja) le močnih pravih ne). Pijača ne sme biti mrzla. Izogibati se moramo alkoholnim pijačam. Mleko naj bo lahko ali posneto. Juhe si kuhajmo brez koncentratov in prežganja. Pri mesnih izdelkih lahko sledimo oznakam ‘Varuje zdravje’. Dovoljene so kuhane solate, kuhano in olupljeno sadje, surovo pa ne. Prepovedan je tudi svež kruh. Hrano pa lahko začinimo le z majhnimi količinami kuhinjske soli in svežih zelišč, ostre začimbe pa lahko škodujejo.

Da bo jedilnike trajne varovalne žolčne diete lažje sestaviti, pa smo vam pripravili tri primere, ki kažejo, da je tudi varovalna dieta lahko okusna in pestra:

Jedilnik 1

Zajtrk: metin čaj z medom, en dan star bel kruh, skuta iz posnetega mleka

Malica: jabolčna čežana, ‘albert’ keksi

Kosilo: zelenjavno-kremna juha (korenje, cvetača, krompir), dušen riž, dušeno meso, bučke kot prikuha, sveža limonada

Malica: jogurt iz posnetega mleka, en dan stara žemlja

Večerja: dušene piščančje prsi, slan krompir, pesa v solati, razredčen sveži pomarančni sok

Jedilnik 2

Zajtrk: mlečni riž s posnetim mlekom, banana

Malica: puding na kompotu

Kosilo: posneta kostna juha z vlivanci iz beljakov, telečji haše, testenine brez jajc, korenje v solati, beljakov biskvit

Malica: jabolčni kompot, beljakov biskvit

Večerja: dušena riba, tlačen krompir, cvetača v solati, limonada

Jedilnik 3

Zajtrk: šipkov čaj s sladkorjem, en dan star bel kruh, marmelada

Malica: kuhani jajčni beljak s skuto, posneto mleko, prepečenec

Kosilo: posneta kostna juha z zdrobovim žličnikom z beljaki, dušeni kunec, pire z vodo, bučke v prikuhi, sadna solata

Malica: en dan stara dietna potica, jabolčni kompot

Večerja: dietna šara, jabolčni narastek

Po operaciji žolčnika

Po operaciji žolčnika dietna prehrana v pravem pomenu ni nujna. Večina ljudi se po

operaciji povsem prilagodi in lahko uživa primerno mešano prehrano. Na podlagi izkušenj naj si ustvarijo svoj lastni seznam jedi oziroma živil, po katerih se dobro počutijo.

Ljudje po uspešni operaciji žolčnika lahko v normalnih količinah uživajo tudi rumenjak, celo

jajce in ostale jajčne jedi. Zmerno lahko uživajo tudi kakovostno maslo in rastlinska kot jih dovoljujejo splošna priporočila zdrave prehrane. Torej si lahko privoščijo dietno-kulinarični prekršek, ki si ga pred operacijo sploh niso mogli.

Jedilnik pri boleznih žolčnika

Recepti za varuhe zdravja

Pripravili smo vam nekaj receptov, ki vam bodo v pomoč pri težavah z žolčnikom.

Krepka enolončnica

Sestavine za 4 osebe:

  • 350 g teletine (plečka) brez vidne maščobe
  • 350 g piščančjih ali puranjih prsi brez kože in vidne maščobe
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 4 žlice goste paradižnikove mezge
  • 8 krompirjev
  • večje korenje
  • sol, pol žličke sladke rdeče paprike v prahu, žlička suhega majarona, velika žlica sesekljanega zelenega peteršilja

Priprava: meso narežemo na večje kocke. Vzamemo primerno veliko kozico, v kateri nekoliko segrejemo olje, dodamo naribano korenje, mesne kocke in sol. Vse skupaj dobro podušimo, dodamo paradižnikovo mezgo in krompir. Zalijemo z vodo, dodamo majaron in na počasnem ognju kuhamo do mehkega. Preden enolončnico postrežemo, dodamo še na drobno sesekljan zeleni peteršilj. Zraven lahko ponudimo en dan star bel kruh, koruzni kruh ali žemljo.

Jed na osebo vsebuje približno: 58 g beljakovin, 9 g maščobe, 27 g ogljikovih hidratov in 441 kilokalorij.

Jed lahko pripravite tudi brez dodane maščobe. Tedaj meso in korenje zalijte z vodo, do polovice skuhajte, dodajte krompir, paradižnikovo mezgo in začimbe. Vse skupaj skuhajte na rahlem ognju.

File škarpene na špinači

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 fileja škarpene (ali druge ribe), 140 do 160 gramov
  • 250 do 350 g globoko zamrznjene špinače
  • 20 g dietne margarine
  • približno dl vode
  • morska sol po okusu
  • 100 g pelatov
  • 10 g manj mastnega svežega sira

Priprava: fileje škarpene pokapamo z limoninim sokom. V lonec damo špinačo, vodo ter prevremo. Posolimo. Pečico segrejemo na približno 200 stopinj Celzija. Olupljene pelate zrežemo na rezine. Špinačo damo v ognjevarno (jena) posodo in po njej razporedimo paradižnik in ribje fileje. Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo in v segreti pečici pečemo dobrih 25 minut. Nato folijo odstranimo in jed potresemo s sirom. V pečici jo pustimo še toliko časa, da se sir raztopi. Zraven lahko ponudimo kuhan riž, slan krompir ali en dan star bel kruh.

Jed na osebo vsebuje približno: 37 g beljakovin, 8 g maščob, 4 g ogljikovih hidratov in 256 kilokalorij.

Pečena, nadevana jabolka

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 velika, zrela jabolka
  • 20 g sladkorja
  • 100 g zrelih, svežih brusnic (lahko tudi zamrznjenih)

Priprava: v jabolka naredimo vdolbino. Vanjo damo brusnice pomešane s sladkorjem, jih položimo v rahlo pomaščen pekač in spečemo. Pečena jabolka so sočna, osvežujoča in nizkokalorična sadna jed.

Jabolko po osebi vsebuje približno: 45,85 g ogljikovih hidratov in 192,5 kilokalorij.

Povejte svoje mnenje - kometirajte
Deli
Uredništvo
Zdravje je vaš vodnik za zdravo življenje in portal s strokovnimi informacijami o zdravljenju in simptomih bolezni, s katerimi se pogosto soočamo.