DomovKlub MamaPorod in nosečnostEterična olja v nosečnosti: Katera lahko uporabljamo?

Eterična olja v nosečnosti: Katera lahko uporabljamo?

Nosečnost je za večino žensk eno najlepših obdobij življenja. Vendarle tisto cvetočo nosečnico od začetka pa do konca nosečnosti tarejo številne tegobe. Ublažimo jih lahko tudi z eteričnimi olji.

- Oglas -

Pri izbiri eteričnih olj med nosečnostjo moramo biti še posebej previdni. Prvi razlog je v tem, da lahko eterična olja prodrejo v posteljico in vplivajo na razvoj zarodka. Drugi razlog je, da so nosečnice izjemno občutljive na vonje. Voh se namreč med nosečnostjo izostri – v naših nosnicah, natančneje v olfaktornem epiteliju, je tri do pet milijonov senzoričnih receptorjev, ki se med nosečnostjo pomnožijo.

Nosečnost in eterična olja

Zakaj aromaterapija v nosečnosti?

Prijetni vonji blagodejno vplivajo na centralni živčni in hormonski sistem. Aromatične masaže, kopeli in obloge, ki jih izvajamo med nosečnostjo, vzpostavljajo ravnovesje v telesu in nas povežejo z otrokom. Če je mama med nosečnostjo sproščena in zadovoljna, bo gotovo zadovoljno tudi malo bitje v njej.

Katerim eteričnim oljem se moramo med nosečnostjo izogibati?

V strokovni aromaterapevtski literaturi sem naletela na pomanjkanje informacij o uporabi eteričnih olj med nosečnostjo. Razlog tiči v tem, da se testiranj na nosečnicah ne izvaja, študije na živalih pa so pomanjkljive. Večina avtorjev popolnoma odsvetuje uporabo eteričnih olj v prvem trimesečju – meni je večina eteričnih olj v tem času strašansko smrdela, kar kaže na to, da je telo nosečnice še posebej občutljivo na vnos snovi, ki bi potencialno škodile zarodku.

- Oglas -

Vendarle nisem zasledila nobenih poročil o tem, da bi ob varni uporabi eteričnih olj prek inhalacij, kopeli ali lokalne uporabe prišlo do poškodbe zarodka ali celo do splava. Največji problem je uživanje eteričnih olj in kar nekaj primerov je, ko je mati oralno zaužila večjo količino toksičnih eteričnih olj in s tem ogrozila zdravje otroka ali celo povzročila splav.

Absolutni NE med nosečnostjo in dojenjem velja za naslednja eterična olja:

Janež (seme ali zvezda) (Pimpinella anisum), breza (Betula lenta), bazilika kt estragol (Ocimum basilicum), buchu, kafra (Cinnamomum camphora), ožepek (Hyssopus officinalis), polaj (Mentha pulegium), korenčkovo seme, skorja cimeta, sladki komarček, španska sivka (Lavandula stoechas), pravi pelin (Artemisia absinthium), navadni pelin (Artemisia vulgaris), pehtran (Artemisia dracunculus), mira, origano, peteršilj (seme, list) (Petroselinum sativum), ruj, žajbelj (Salvia officinalis), navadni vratič (Tanacetum vulgare), tuja (Thuja occidentalis), zelenka (Gaultheria procumbens).

Vir: Tisserand, NAHA

Uporaba eteričnih olj med nosečnostjo

Doziranje eteričnih olj

V času nosečnosti uporabljajte nižje koncentracije eteričnih olj. Za masažo celotnega telesa je primerna največ 1 % koncentracija, medtem ko lahko za točkovni nanos uporabite 5 do 10 % koncentracijo eteričnih olj (točkovni nanos pomeni, da pripravek nanesemo na pulzne točke, na primer na zapestje). Eteričnih olj nikoli ne nanašajte neposredno na kožo, vedno jih redčite v osnovnih oljih. Prav tako eteričnih olj nikoli ne jemljite oralno.

Najpogostejša eterična olja za nosečnice

Bergamotka (Citrus bergamia)

Bergamotka dviga razpoloženje, deluje antidepresivno in uravnava hormonske spremembe, zato je odlična tako med nosečnostjo kot po porodu. Zaradi fototoksičnosti bodite pozorni pri uporabi tega eteričnega olja v masažnih mešanicah poleti.

Mandarina (Citrus reticulata)

- Oglas -

Mandarina je najbolj igriv in najbolj otroški vonj, zato ga lahko uporabimo ob pripravah na porod in materinstvo. Posebej jo priporočam vsem, ki so izgubili stik s svojim notranjim otrokom – kajti če čutimo otroka v sebi, se bomo lažje povezali s svojim novorojenčkom. Mandarina je odlična v maslu ali olju za nego nosečniškega trebuščka.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Eterično olje sivke se je uveljavilo kot prva izbira pri porodu – uporabljajo ga babice po vsem svetu in poročajo o njegovih blagodejnih učinkih: blaži bolečino, zmanjšuje tesnobnost in uravnava razpoloženje.

Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

Muškatna kadulja je zelo posebno olje s sladkim zeliščnim, nekoliko ostrim vonjem. Znana je kot evforik, uravnava hormone in ima estrogensko delovanje. Je prva izbira za pospeševanje popadkov pri porodu kot tudi za sproščanje krčev.

Neroli (Citrus aurantium)

Pomirjujoče in antidepresivno delovanje nerolija je znanstveno dokazano – izvrstno je pri tesnobnosti, jezi, v stanju šoka, negotovosti, histeriji, živčnosti in nespečnosti. Je moje najljubše nosečniško olje. Uporabljam ga v masažnem olju za sprostitev, v maslu za nego nosečniškega trebuha in v svojih kopelih za razvajanje.

Vrtnica (Rosa damascena)

Prečudovita sopotnica žensk v vseh naših obdobjih življenja je nepogrešljiva spremljevalka v nosečnosti in pri porodu. Kraljevski vonj vrtnice, ki simbolizira ljubezen kot tudi žensko, ki se odpre svojemu ljubljenemu, je čudovit pozdrav otroški duši. Vonj vrtnice pomirja razburkana čustva in nam pomaga sprejeti neizogibno, zato deluje blagodejno, kadar se nam med nosečnostjo porajajo razni strahovi.

Pelargonija (Pelargonium graveolens)

Pelargonija utrjuje vezivno tkivo, uporablja se pri bolečih venah, krčih v nogah, hemoroidih in zatekanju nog – posebej v kombinaciji s cipreso in sivko. Uravnava hormonski sistem in spodbuja komunikacijo.

Eterična olja za strije

Kako si z eteričnimi olji pomagamo pri nosečniških tegobah

NOSEČNIŠKE STRIJE

Da preprečimo nastanek nosečniških strij, je pomembno, da od tretjega meseca nosečnosti naprej redno mažemo svoj nosečniški trebušček. Odlično se obnese tako karitejevo maslo kot tudi olje pšeničnih kalčkov, ki poskrbi za elastičnost kože. Maslu ali olju lahko dodamo eterično olje nerolija, mandarine, sivke, kadilne bosvelije ali rožnega lesa.

Preberite tudi: Strije in nosečnost: Kako preprečiti nastanek?

NEGA DOJK

V nosečnosti so dojke podvržene številnim spremembam. Da okrepimo tkivo in preprečimo nastanek strij, pa tudi, da prsi pripravimo na dojenje, je pomembno, da med nosečnostjo redno izvajamo masažo prsi. Uporabimo lahko različna rastlinska olja, kot so mandljevo olje, olje mareličnih koščic, arganovo olje, olje šipkovih plodov in olje pšeničnih kalčkov. Dodamo jim lahko eterično olje sivke, nerolija, sandalovega lesa, smilja ali pelargonije.

STRAH IN TESNOBNOST

Nosečnost je vsekakor posebna izkušnja za vsako žensko – za marsikatero je to najlepše obdobje življenja, spet za drugo pa je ta čas stresen in poln skrbi. Pomembno je, da se znamo umiriti in poskrbeti zase, tudi ko nas zajame strah, popade bes ali nas tišči v želodcu – s svojimi čustvi in mislimi namreč močno vplivamo na otročička.

Pri premagovanju tesnobnosti in izboljšanju razpoloženja nam bodo pomagala naslednja eterična olja: sivka, neroli, sladka pomaranča, vrtnica, pelargonija, limonina trava, tropska verbena (Litsea cubeba), jasmin. Uporabimo jih lahko v izparilniku, si pripravimo kopel, masažno olje ali inhalator.

ZATEKANJE NOG

Zaradi hormonskih sprememb in pritiskanja plodu se v nosečnosti pogosto pojavijo težave z otekanjem nog in krčne žile. Tudi tu priskočijo na pomoč eterična olja, predvsem tista z adstringentnim delovanjem: cipresa, limona, brin, palmarosa, pelargonija in grenivka. Najučinkovitejša bodo v masažnem olju ali kot obkladki.

JUTRANJA SLABOST

Jutranja slabost je nadloga prvih mesecev nosečnosti, v katerih moramo biti pri uporabi eteričnih olj posebej previdni – zato priporočam zgolj inhalacijo eteričnih olj. Poduhajte jih iz stekleničke, kapljico kapnite na robček ali si pripravite inhalator. Priporočajo se eterična olja ingverja, zelene ali poprove mete, sladke pomaranče, mandarine in sivke.

Preberite tudi: Jutranja slabost: naravne rešitve in ukrepi

Recepti

Masažno olje za nego dojk

V tej recepturi sem izbrala eterična olja, ki sproščajo, negujejo kožo in preprečujejo vnetja. Mandljevo olje je odlična osnova za masažo, olje pšeničnih kalčkov pa vsebuje veliko vitamina E in spodbuja elastičnost kože.

Potrebujemo:

  • 40 ml mandljevega olja,
  • 10 ml olja pšeničnih kalčkov,
  • 5 kapljic eteričnega olja sivke,
  • 3 kapljice eteričnega olja rožnega lesa.
  • 2 kapljici eteričnega olja smilja.

V 50-ml stekleničko kapnemo eterična olja. Premešamo in prilijemo rastlinska olja. Dobro premešamo in etiketiramo.

UPORABA: Prsi zmasiramo dvakrat dnevno, najprej s celo dlanjo s krožnimi gibi (v smeri urinega kazalca), nato z dvema prstoma spiralno v smeri proti bradavici. Pred masažo prsi navlažimo s hidrolatom vrtnice.

Obkladki za otečene noge

Na žlico soli kapnemo po kapljico eteričnega olja limone, rožmarina verbenon in ciprese – kombinacija eteričnih olj bo ublažila bolečino in pospešila prekrvavitev. Premešamo in stresemo v posodo s toplo vodo. Vanjo pomočimo brisačko, jo ožamemo in jo položimo na noge.

Kopel za sprostitev

Sprostitev je med nosečnostjo bistvenega pomena, še posebej ko se približuje čas poroda. Eterična olja v tej kopeli vas bodo pomirila in popeljala v sladke sanje.

Potrebujemo:

  • 5 žlic morske soli,
  • 2 kapljici eteričnega olja rožnega lesa,
  • 2 kapljici eteričnega olja rožne pelargonije,
  • 2 kapljici eteričnega olja mandarine.

Eterična olja kapnemo v sol in dobro premešamo. Stresemo v toplo vodo in premešamo. Naj bo to čas, ko popolnoma odplaknete skrbi in se povežete s čudovitim bitjem, ki ga nosite v sebi.

Besedilo: Nina Medved

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -