DomovKlub MamaPorod in nosečnostHipotiroza: kako zmanjšano delovanje ščitnice vpliva na zanositev in nosečnost?

Hipotiroza: kako zmanjšano delovanje ščitnice vpliva na zanositev in nosečnost?

Hipotiroza oziroma zmanjšano delovanje ščitnice je zelo pogosta težava pri ženskah. To pa pomeni, da morajo biti ženske s hipotirozo, ki nameravajo zanositi ali so že zanosile, še posebej previdne. Če ste že noseči, je priporočljivo, da o tem čim prej obvestite svojega zdravnika. Pogosto se mora namreč odmerek zdravil za uravnavanje ščitničnih hormonov med nosečnostjo povečati.

- Oglas -
Hipotiroza zanositev in nosečnost

Ker ima lahko neustrezno obravnavana oziroma zdravljena hipotiroza zelo negativen vpliv tako na mamo kot na otroka, je pomembno, da ste pri jemanju predpisanih zdravil dosledni. Po drugi strani pa ne obstaja večje tveganje za zaplete, če ste noseči in je vaša hipotiroza pod nazorom.

Vpliv hipotiroze na ovulacijo in zanositev

Posvetovanje z zdravnikom pred poskusom zanositve je pomembno tudi zaradi tega, ker lahko neustrezen odmerek zdravil vpliva na težave s spočetjem. Prilagoditev odmerka je torej nujna zaradi različnih razlogov. Hipotiroza lahko včasih vpliva tudi na težave z ovulacijo. Ustrezna doza tiroksina (t. i. hormona T4) tako pri mnogih ženskah poveča možnost zanositve. Včasih se tako hipotiroza odkrije šele takrat, ko ženska poišče medicinsko pomoč zaradi domnevne neplodnosti.

Če imate poleg težav z zanositvijo tudi simptome, kot so naglo poviševanje telesne teže, stalna utrujenost, zaprtje, prekomerno izpadanje las, suha koža in depresivni občutki, obstaja velika verjetnost, da tudi vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala. Raziskave kažejo, da je pri precejšnjem številu žensk, ki ne morejo zanositi, glavni krivec prav nezdravljena hipotiroza.

- Oglas -

Hipotiroza med nosečnostjo

Med nosečnostjo mora ščitnica delati pospešeno ter izločati še več hormonov T3 in T4 kot običajno. Pri ženskah, ki so imele že pred nosečnostjo težave z upočasnjenim delovanjem ščitnice, se stanje med nosečnostjo še dodatno poslabša. Na srečo pa je hipotiroza v nosečnosti dobro raziskan pojav, kar velja tudi za zdravljenje oziroma uravnavanje tega stanja. Pri nosečnicah brez diagnoze, povezane s ščitnico, se običajno že v zgodnji nosečnosti opravi ustrezne teste, ki preverjajo morebitne ščitnične motnje.

Nezdravljena hipotiroza med nosečnostjo lahko namreč povzroči ogromno težav in oteži razvoj ploda. Obstaja tudi stanje, ki se imenuje latentna hipotiroza. V tem primeru gre za milejšo obliko težave, pri kateri mnogi tipični simptomi hipotiroze niso prisotni oziroma so manj izraziti. Vendar pa ima lahko tudi latentna hipotiroza negativen vpliv na razvoj ploda, negativno pa lahko vpliva tudi na nosečnico.

Zdravljenje hipotiroze pri nosečnicah

Ženske s hipotirozo, ki zanosijo, morajo običajno zvišati odmerek zdravil, ki jih jemljejo. Načeloma je treba odmerek povišati že kmalu po začetku nosečnosti. Poleg tega pa je nujno, da se v primeru ugotovljene hipotiroze pri nosečnici redno preverja kri oziroma stanja ščitničnih hormonov. Po nekaterih priporočilih naj bi se testi izvajali približno enkrat mesečno, predvsem v prvi polovici nosečnosti.

Zelo pomembno je tudi, kdaj in kako jemljete zdravila, ki so vam predpisana, saj ima to velik vpliv na njihovo učinkovitost. Zdravila za hipotirozo se morajo jemati zjutraj, na tešče, običajno najmanj eno uro pred zajtrkom. Obstajajo sicer številna zdravila, ki so lahko med nosečnostjo tveganja za jemanje, vendar zdravila za hipotirozo ne sodijo mednje. Ne le da so tovrstna zdravila varna, ampak so v primeru upočasnjenega delovanja ščitnice nujna.

Kakšna so lahko tveganja nezdravljene hipotiroze med nosečnostjo?

Nezdravljena hipotiroza oziroma neustrezen odmerek zdravil predstavljata resno nevarnost za nemoten razvoj ploda. Otroci, ki se rodijo ženskam z latentno hipotirozo, imajo tako pogosto učne težave, pojavijo pa se lahko tudi drugi kognitivni problemi. Včasih je pri otrocih, katerih mama med nosečnostjo ni jemala ustreznega odmerka zdravila, ki bi uravnalo delovanje ščitnice, upočasnjen tudi motorični razvoj. Posledica nezdravljene hipotiroze je lahko tudi zelo nizka porodna teža otroka, ki pa lahko povzroči dodatne zaplete.

Otroci z nizko porodno težo imajo med drugim več možnosti za različne okužbe in težave z dihali. Pozneje pa obstaja pri ljudeh z nizko porodno težo povečano tveganje za hipertenzijo, diabetes in srčne bolezni. Poleg tega predstavlja hipotiroza matere, ki ni pod nadzorom, nevarnost za to, da se otrok rodi prezgodaj in se tako sooča s težavami, ki so pogosto značilne za nedonošenčke (oteženo dihanje, prebavne težave, okužbe itn.). Možnih zapletov je torej kar precej, zato naj bo ščitnica med nosečnostjo deležna prav posebne pozornosti.

Preberite tudi: Bolezni ščitnice: Kdaj moramo na pregled?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -