DomovBolezni in simptomiKoronarna srčna bolezen - zožanje arterij zmanjša pretok krvi

Koronarna srčna bolezen – zožanje arterij zmanjša pretok krvi

Koronarna srčna bolezen je bolezen se razvije, ko se koronarne arterije, se pravi glavne žile, ki srce oskrbujejo s hrano in kisikom, poškodujejo oziroma jih načne bolezen. Za bolezen koronarnih arterij so največkrat krive obloge žil (plaki), ki vsebujejo holesterol.

- Oglas -

Koronarna srčna bolezen se razvija počasi

Obloge na stenah žil ožijo žilo in s tem zmanjšujejo pretok krvi, kar pomeni, da srce dobiva premalo kisika in hranil. Zmanjšani pretok krvi lahko povzroči bolečino v prsih in kratko sapo. Kadar je žila popolnoma blokirana, pride do srčnega infarkta. Toda to se nikoli ne zgodi od danes do jutri. Koronarna srčna bolezen je namreč bolezen, ki se razvija leta in desetletja, preden pokaže zobe.

Bolnik dolgo nima nobenih znakov in se je sploh ne zaveda, zato je tako nevarna. Ker se razvija počasi, se bolnik tudi ne zaveda sprememb v pešanju, ki ga največkrat pripiše staranju. Potem se pa kar nenadoma zgodi, da ga zadene srčna kap (drugo ime za miokardni infarkt). Zato je pomembno, da se pred koronarno srčno boleznijo zavarujemo, dokler imamo čas, dokler bodo naši ukrepi najbolj učinkoviti.

koronarna srčna bolezen

Pomoč in zdravljenje

Recept za to je vsem dobro znan: zdravo življenje oziroma spremembe življenjskega sloga: bolj zdrava prehrana z manj maščobami, s kakovostnimi maščobami, z več sveže zelenjave in sadja, veliko manjših obrokov, dolgotrajno žvečenje hrane, več rib in manj rdečega mesa, pa tudi manj alkoholnih pijač, nič kajenja in čim več gibanja. Recept, ki ga poznamo vsi, le upoštevati ga je včasih težko.

- Oglas -

Zožanje arterij, ki zavira pretočnost žil

Če so koronarne arterije zožene, ne morejo oskrbovati srca s krvjo, ki mu daje kisik. Ko srce močno bije, na primer med fizično aktivnostjo ali pa, če smo v hujšem stresu, je takšno pomanjkanje krvi s kisikom posebej nevarno. Na začetku slaba pretočnost žil še ne bo povzročala kakšnih večjih težav. Ko pa se bodo obloge povečevale, ko imajo koronarne arterije vse manjši pretok, ima bolnik različne zdravstvene težave.

Simptomi koronarne srčne bolezni

Med najbolj znanimi simptomi koronarne srčne bolezni je bolečina v prsih, pritisk oziroma stiskanje, kot da bi vam nekdo stisnil prsni koš. Ta bolečina je navadno posledica prej omenjenega fizičnega oziroma psihičnega stresa. Pri ženskah je značilno, da bolečino čutijo nekoliko drugače kot moški: kot zbadajočo in zelo ostro bolečino v trebuhu, na hrbtu ali pa v roki. Precej značilen znak, opozorilo je kratka sapa. Če prehodimo nekaj stopnic, ki smo jih še nedolgo tega brez težav celo preskakovali, zdaj pa smo zadihani, je treba biti pozoren in to povedati svojemu zdravniku. Tudi velika utrujenost, izčrpanost je lahko znak bolezni.

Kadar je bolečina zelo huda, nikar ne čakajte. Takoj je treba k zdravniku. Najbolje bo, če takega bolnika odpeljejo naravnost na urgenco. Čas je v takih primerih zelo dragocen in pravočasno ter pravilno ukrepanje lahko reši življenje.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -