DomovKlub MamaPorod in nosečnostKrvavitev med nosečnostjo: vzroki in kdaj je lahko nevarna

Krvavitev med nosečnostjo: vzroki in kdaj je lahko nevarna

Tudi najbolj umirjene nosečnice lahko krvavitev močno prestraši. Že manjše količine izcedka nenavadne barve so lahko razlog za hudo paniko. To je povsem razumljivo, zato vam predstavljamo najpogostejše vzroke za izcedek ali krvavitev med nosečnostjo. Tako boste lažje ocenili, ali je preplah upravičen, če krvavitev preseneti tudi vas.

- Oglas -
Krvavitev med nosečnostjo

Majhne količine izcedka med nosečnostjo večinoma niso problematične

Vas je med veselim pričakovanjem presenetil izcedek, ki spominja na kri? Naj vas takoj pomirimo. Če gre za manjše količine izcedka, je to zelo redko znak resnejših težav. Tovrsten izcedek je pravzaprav nekaj, s čimer se sooči skoraj tretjina vseh nosečnic. Pri nekaterih ženskah se izcedek na primer pojavi po spolnih odnosih, včasih pa so lahko za izcedek krive tudi okužbe ali manjše raztrganine nožnične stene, ki niso neposredno povezane z nosečnostjo.

Po drugi strani pa je krvavitev med nosečnostjo simptom, ki si seveda zasluži posebno pozornost. Nakazuje lahko namreč različne komplikacije, med drugim tudi nevarnost spontanega splava ali zunajmaternične nosečnosti. Pomembno je tudi, ali se krvavitev pojavi v prvem delu nosečnosti ali v drugi polovici.

Kaj so lahko vzroki za krvavitev med nosečnostjo v prvi polovici nosečnosti?

Po ocenah zdravnikov naj bi od 25 pa vse do 40 odstotkov žensk doživelo vsaj rahlo krvavitev oziroma temnejši izcedek iz nožnice v prvem trimesečju nosečnosti. V večini teh primerov se nosečnost nadaljuje brez zapletov. Vzroki za krvavitev v prvem delu nosečnosti, predvsem pa v prvem trimesečju, so lahko zelo različni. Naj naštejemo le nekaj najpogostejših:

- Oglas -
 • ugnezditvena krvavitev,
 • spolni odnosi,
 • okužbe,
 • ginekološki pregledi,
 • hematom – krvavenje okoli placente (možno je normalno nadaljevanje nosečnosti, vendar je pomembna hitra diagnoze in ukrepanje ter več počitka, saj obstaja večje tveganje za prezgodnji porod in druge zaplete),
 • biokemična nosečnost (jajčece je bilo oplojeno, vendar se ni dokončno ugnezdilo v maternici),
 • spontani splav ali nevarnost spontanega splava (pojavljajo se tudi drugi simptomi, kot so krči v trebušnem predelu),
 • zunajmaternična nosečnost in
 • molarna nosečnost.

Najpogostejši vzroki za krvavitev med nosečnostjo v drugem delu nosečnosti

Tveganje za spontani splav je v drugem delu nosečnosti precej manjše kot v prvem delu. Prav tako pa ni več nevarnosti za zunajmaternično ali molarno nosečnost. Vendar pa morate kljub temu nemudoma ukrepati, če vas v drugem delu nosečnosti preseneti krvavitev iz nožnice. V nadaljevanju najdete še seznam najpogostejših razlogov, zaradi katerih prihaja do krvavitev v drugi polovici nosečnosti:

 • spolni odnosi,
 • pregledi materničnega vratu,
 • placenta previa oziroma predležeča posteljica (posteljica deloma ali v celoti prekrije maternični vrat),
 • abrupcija placente oziroma njeno prezgodnje luščenje od maternične stene (stanje je nevarno tako za otroka kot za nosečnico, zato je nujno takojšnje ukrepanje) in
 • znak približevanja prezgodnjega poroda (pojavljajo se tudi krči oziroma popadki, diareja in bolečine v hrbtu).

Brez panike, a vseeno čim prej do zdravnika

Sklenemo lahko torej, da si vsaka krvavitev med nosečnostjo zasluži posvet z zdravnikom. Panika sicer ni potrebna, saj obstaja velika verjetnost, da ne gre za resnejši zaplet, vendar pa po drugi strani krvavitev med nosečnostjo zagotovo ni nekaj, kar bi lahko enostavno ignorirali. Krvavitev lahko namreč postane postopoma močnejša, zato je pomembno, da ukrepate čim prej. Pripravljeni pa bodite tudi na to, da zdravniku čim bolj natančno opišete simptome, ki jih doživljate, saj bo tako možna hitra in natančna diagnoze.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -