DomovPrehranaMarelice: eden najbolj zdravih poletnih sadežev

Marelice: eden najbolj zdravih poletnih sadežev

Marelice so zelo priljubljena sestavina za izdelavo marmelad, kompotov ipd., njihovo obstojnost pa je mogoče podaljšati tudi tako, da jih posušimo. Približuje se sezona marelic, ki so odličen dokaz za to, da je lahko sladko tudi izjemno zdravo. Uživanje marelic prinaša ogromno različnih pozitivnih vplivov na zdravje. Gre namreč za dober vir vitaminov A, B3, C, E in K, vsebujejo pa tudi precej pomembnih mineralov (med drugim kalij, baker, železo, mangan, magnezij in fosfor) ter vlaknin. Iz mareličnih koščic se pridobiva olje, ki je še posebej koristno za našo kožo, v notranjosti koščic pa se skrivajo jedrca, za katera mnogi menijo, da naj bi pomagala celo pri uničevanju rakavih celic.

- Oglas -

Marelice - sadež za zdravje

Pozitivni vplivi marelic na prebavo

Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin je uživanje marelic, podobno kot mnogih drugih vrst sadja, zelo koristno za vašo prebavo. Še posebej blagodejne vplive boste občutili, če imate pogosto težave z zaprtjem.

Marelice za močnejše kosti

Za naše kosti so zelo pomembni predvsem različni minerali. Glavni mineral za kosti je seveda kalcij, vendar so koristni tudi drugi, kot so fosfor, mangan, železo in baker. Vse naštete minerale najdemo tudi v marelicah. Uživanje tega sadeža tako pomaga pri krepitvi kosti in prispeva k zmanjševanju tveganja za osteoporozo.

- Oglas -

Naložba v zdravo srce

V marelicah najdemo tudi mnoge snovi, ki ščitijo naš srčno-žilni sistem. V prvi vrsti so to različni antioksidanti, med njimi tudi vitamin C, ki ga marelice vsebujejo v večjih količinah. Za zdravo srce in ožilje je pomemben tudi kalij v marelicah, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Srčno-žilnemu sistemu pa bo prav tako koristilo izobilje vlaknin, ki jih vsebujejo marelice.

Pomoč pri vnetju ušes in povišani telesni temperaturi

Za marelično olje trdijo, da gre za učinkovito naravno pomoč pri vnetju ušes. Vse, kar morate storiti, je, da v uho nakapljate nekaj tega olja, in že kmalu naj bi občutili izboljšanje stanja. Poleg tega pa se marelični napitki priporočajo za zniževanje telesne temperature.

Naravna nega kože z mareličnim oljem

Marelično olje je zelo cenjeno tudi v kozmetični industriji. Kožo oskrbi z antioksidanti in upočasni proces staranja, pomaga pri izpuščajih in nasploh poskrbi za to, da je koža dobro navlažena in napeta. Ker se zelo hitro vpija, ni skrbi, da bi bila koža po uporabi mastna.

Preprečevanje anemije

Predvsem suhe marelice veljajo za dober vir železa. Tako se pogosto priporočajo vsem, ki imajo težave s slabokrvnostjo, ali pa kot preventiva. Tipični simptomi slabokrvnosti oziroma anemije so sicer občutek povečane utrujenosti, omotičnost, bledica in hujša zadihanost že ob manjših telesnih naporih.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -