DomovZdravjeBrez odvečnih kilogramov v menopavzi

Brez odvečnih kilogramov v menopavzi

Menopavza je naravni proces in ne diagnoza. Dodatni kilogrami pa so njen neprijetni del in lahko pripeljejo do drugih zdravstvenih težav, če jih nimamo pod nadzorom. V menopavzi lahko težo s pravilno hrano uspešno nadzirate, dokler se pač zavedate, da take postave kot pri dvajsetih ne boste več imeli.

- Oglas -

Menopavza

Zdravo telesno težo ohranjajmo s pomočjo medu. Že v predmenopavznem obdobju in potem v sami menopavzi pride do padca nivojev estrogena in progesterona. To povzroča nerazložljivo željo po sladkem. Menjava razpoloženja je nekaj povsem običajnega v menopavzi in takrat pride tudi do padca nivoja serotonina v telesu. Serotonin izboljšuje počutje. Padec vpliva tudi na obnašanje, apetit in prebavo. Prav tako prispeva k večji želji po sladkem in tako k nabiranju kilogramov. Potrebno po sladkem si skušajmo potešiti z medom in drugimi naravnimi sladili, kot je denimo melasa, vsekakor pa stran z vsemi predelanimi sladkorji. Vseeno naravna sladila uživajte zmerno, ker v velikih količinah dvignejo raven glukoze in potem še raven inzulina.

Stran z mesom, razen z ribami

Maščoba pred, med in po menopavzi je koristna, če gre za pravo vrstno maščobe. Z jedilnika odstranimo govedino, svinjino, perutnino, skratka, nasičene maščobe. Nadomestimo jih s hrano, bogato z omega 3 maščobami, kot so sveža tunina, losos, sardine, pa tudi laneno seme, orehi, špinača, jajca in drugo. Omega 3 kisline pomagajo pri zniževanju slabega holesterola in znižujejo tveganja za srčna obolenja. Priporoča se vsaj dve porciji rib na teden. Z omega 3 kislinami v telo vnašamo dobre maščobe in kontroliramo težo.

V času menopavze se metabolizem upočasni. Ponovno ga lahko pospešimo s hrano, bogato v vlakninami. S tem preprečujemo zaprtje in divertikulozo, preprečujemo srčna obolenja, diabetes tipa 2 in nastanek rakavih obolenj.  Jejmo sadje in zelenjavo, ječmen, rjavi riž, oves, ajdo, bulgur. Hrana z veliko vlakninami nas nasiti, vendar nimamo občutek, da bi se prenajedli. Potrebno je dalj časa, da jo prebavimo, zato imamo manj potrebe po prigrizkih.

- Oglas -

Na jedilniku naj bo tudi soja, ker vsebuje fitoestrogene. Hrana, bogata z njimi, zmanjšuje neprijetne simptome menopavze. Poleg sojinih izdelkov jih vsebujejo še laneno seme, humus, česen, grško seno in drugi.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -