DomovZdravjeBrez odvečnih kilogramov v menopavzi

Brez odvečnih kilogramov v menopavzi

Menopavza je naravni proces in ne diagnoza. Dodatni kilogrami pa so njen neprijetni del in lahko pripeljejo do drugih zdravstvenih težav, če jih nimamo pod nadzorom. V menopavzi lahko težo s pravilno hrano uspešno nadzirate, dokler se pač zavedate, da take postave kot pri dvajsetih ne boste več imeli.

- Oglas -

Menopavza

Zdravo telesno težo ohranjajmo s pomočjo medu. Že v predmenopavznem obdobju in potem v sami menopavzi pride do padca nivojev estrogena in progesterona. To povzroča nerazložljivo željo po sladkem. Menjava razpoloženja je nekaj povsem običajnega v menopavzi in takrat pride tudi do padca nivoja serotonina v telesu. Serotonin izboljšuje počutje. Padec vpliva tudi na obnašanje, apetit in prebavo. Prav tako prispeva k večji želji po sladkem in tako k nabiranju kilogramov. Potrebno po sladkem si skušajmo potešiti z medom in drugimi naravnimi sladili, kot je denimo melasa, vsekakor pa stran z vsemi predelanimi sladkorji. Vseeno naravna sladila uživajte zmerno, ker v velikih količinah dvignejo raven glukoze in potem še raven inzulina.

Stran z mesom, razen z ribami

Maščoba pred, med in po menopavzi je koristna, če gre za pravo vrstno maščobe. Z jedilnika odstranimo govedino, svinjino, perutnino, skratka, nasičene maščobe. Nadomestimo jih s hrano, bogato z omega 3 maščobami, kot so sveža tunina, losos, sardine, pa tudi laneno seme, orehi, špinača, jajca in drugo. Omega 3 kisline pomagajo pri zniževanju slabega holesterola in znižujejo tveganja za srčna obolenja. Priporoča se vsaj dve porciji rib na teden. Z omega 3 kislinami v telo vnašamo dobre maščobe in kontroliramo težo.

- Oglas -

V času menopavze se metabolizem upočasni. Ponovno ga lahko pospešimo s hrano, bogato v vlakninami. S tem preprečujemo zaprtje in divertikulozo, preprečujemo srčna obolenja, diabetes tipa 2 in nastanek rakavih obolenj.  Jejmo sadje in zelenjavo, ječmen, rjavi riž, oves, ajdo, bulgur. Hrana z veliko vlakninami nas nasiti, vendar nimamo občutek, da bi se prenajedli. Potrebno je dalj časa, da jo prebavimo, zato imamo manj potrebe po prigrizkih.

Na jedilniku naj bo tudi soja, ker vsebuje fitoestrogene. Hrana, bogata z njimi, zmanjšuje neprijetne simptome menopavze. Poleg sojinih izdelkov jih vsebujejo še laneno seme, humus, česen, grško seno in drugi.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -