DomovZdravjeStres - Ne podcenjujte ga!

Stres – Ne podcenjujte ga!

Študije strokovnjakov kažejo, da se z gospodarsko recesijo povečuje raven stresa. Glede na dejstvo, da nas v prihodnosti čakajo naporni delovni urniki in s tem vedno manj časa zase in sprostitev, ne moremo pričakovati, da bo življenje postalo manj stresno. Ne mine dan, da nas ne bi majhna ali večja težava pahnila v nelagodje ali situacijo, ki nam povzroča stres. Vzroki so različni in vsak od nas se je že srečal z njimi: pritiski in obremenitve na delovnem mestu, časovna stiska, prenatrpan urnik v službi in doma, osebni ali poslovni neuspeh, finančne težave, konflikti v odnosih, težave z otroki, ločitev in še bi lahko naštevali.

- Oglas -

Dolgotrajen ali kronični stres, ki ga doživljamo vsak dan, je izrazito negativen in škodljiv za zdravje. Čeprav se organizem skuša prilagoditi napetosti in zahtevam okolice, tega ne more dolgo vzdržati.

Odziv telesa na stres

Stres je reakcija celega telesa, ne le naših možganov, in povzroča spremembe na vseh organih ter celicah. Pri vsakem odzivu na stres se kot posledica izločanja stresnih hormonov adrenalina in kortizola v našem telesu sprožijo biokemične spremembe. Pospešita se srčni utrip in dihanje, dvigne se krvni tlak, v mišice in možgane poleg sladkorja pride več kisika, upočasni se prebava.

Najbolj nevarni stranski proizvodi stresa so prosti radikali, izredno reaktivne molekule, ki povzročajo oksidacijo – poškodbe celičnih membran, mitohondrijev in genskega materiala celice.

- Oglas -

Ko jabolko prerežemo, oksidira in potemni. Podobno oksidacijo povzroči vsakodnevni stres na naših celicah. In kako se stres odraža na našem počutju in zdravju? Najprej se pojavijo napetost, utrujenost, povišan krvni tlak in glavobol. Imunski sistem postopoma slabi, pogosta so prehladna obolenja in viroze. Če ne ukrepamo, lahko dolgotrajni stres vodi do resnih zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen ali infarkt.

Kako prepoznati stres?

Ste večkrat ravnodušni do bližnjih, brez energije in utrujeni? Ste večji del dneva napeti in vam zmanjkuje časa? Pogosto zbolevate? Skrbi iz službe prenesete v prosti čas? Zvečer težko zaspite in se zbujate zaskrbljeni? Če ste na več vprašanj odgovorili pritrdilno, je čas, da ukrepate! Preprečite škodljive posledice stresa!

Telesu moramo pravočasno pomagati v boju proti stresu. Samo počitek in sprostitev nista dovolj. Treba je tudi regenerirati in zavarovati celice pred napadi prostih radikalov, ki jih tvori stres. Za nevtralizacijo prostih radikalov telo potrebuje naravne antioksidante, da prepreči nadaljnje poškodbe celic in organov.

Preberite tudi: Kaj v nas sproža stres in kako se ga rešimo

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -