DomovZelena stranNaravna pomoč za živčne bolezni - Ko nas načnejo živci in stres

Naravna pomoč za živčne bolezni – Ko nas načnejo živci in stres

Holistično zdravilstvo se osredotoča na potrebe telesa, duha in duše ter je zlasti primerno pri stanjih, ki jih označujemo kot »slabi živci«. Živčne motnje se lahko fizično odražajo kot nespečnost, razbijanje srca ali glavobol. Čustveni vidiki vključujejo razdražljivost, depresijo, jezo ali krivdo. Za duhovno praznino pa je značilno pomanjkanje odločnosti ali puhlost. Zelišča lahko delujejo na vseh treh ravneh.

- Oglas -
Naravna pomoč za živčne težave in stres

Dober primer je sporiš, ki je učinkovito krepčilo za jetra in pomirja živce. V obliki bachovega cvetnega zdravila je sporiš dober za perfekcionista, človeka, ki bi rad bil popoln, rahlo obsedeno osebo, ki skuša opraviti preveč del naenkrat. Na duhovni ravni pa lahko ta rastlina poveča razumevanje in psihično ozaveščenost. Zelišča vplivajo na duha in čustva na način, ki ga šele začenjamo razumevati. Nekatere raziskave govorijo o aromatičnih kemikalijah v eteričnih oljih, ki vplivajo na tiste dele možganov, ki delujejo kot centri za čustva in imajo vlogo pri spominu. Nič čudnega torej, da vonjave obudijo spomine na pretekle dogodke ali da lahko dišeča zelišča vplivajo na naša čustva. Vzhodnjaška medicina v nestabilni čustvenosti vidi možen vzrok za fizične bolezni, zato uporablja zelišča za okrepitev duhovnih centrov, kakršne so čakre, ki so na točkah od vrha glave do konca hrbtenice.

Tesnoba in napetost

Veliki življenjski pretresi lahko povzročijo najrazličnejše zdravstvene težave, ki na pogled niso vedno povezane s tesnobo. Ključni simptomi tesnobe in napetosti so nezmožnost sprostitve, čustvena nestanovitnost – nagnjenost k jokanju ali razdražljivosti brez očitnega razloga –, glavoboli in nespečnost. Najbolj učinkovita zdravilna zelišča pri tesnobi in napetosti so nadzemni deli velikonočnice (Anemone pulsatilla), nadzemni deli čeladnice (Scutellaria lateriflora), nadzemni deli zdravilnega čistca (Stachys officinalis), cvetovi lipe (Tilia europaea) – cvetovi in nadzemni deli sporiša (Verbena officinalis).

Velikonočnica je zdravilo za živce, ki deluje blažilno in pomirja. Koristna je za živčno napetost in spolne težave. Uporabljamo jo tako, da vzamemo do 1 ml tinkture na njeni osnovi trikrat na dan ali damo 5 g zelišča v 500 ml vode in pripravimo poparek. Velikonočnico lahko mešamo z jamajškim drenom in/ali pasijonko za stanje velike vznemirjenosti. Uporabljamo samo posušeno rastlino.

- Oglas -
Čeladnica
Čeladnica

Čeladnica deluje sprostitveno, obnavlja, krepi in zdravi centralni živčni sistem ter je dobra za živčno izčrpanost. Uporabljamo poparek ali tinkturo na njeni osnovi ali jemljemo kapsule čeladnice v prahu. Čeladnico uporabljamo samostojno ali jo mešamo z zdravilnim čistcem, s sivko ali z meliso za povečanje pomirjevalnega učinka.

Zdravilni čistec pomirja živčni sistem. Dober je za živčno izčrpanost in prestrašenost. Uporabljamo ga v obliki poparka ali tinkture ali pa jemljemo kapsule zdravilnega čistca v prahu. Zdravilni čistec je dober za samostojno uporabo, pa tudi za mešanje s kamilicami, sporišem, čeladnico ali sivko za povečanje krepčilnega in pomirjevalnega učinka. Veliki odmerki zdravilnega čistca lahko povzročijo bruhanje, zato med nosečnostjo ne uporabljamo velikih odmerkov.

Lipa zmanjšuje živčno napetost in pomaga preprečevati arteriosklerozo. Jemljemo poparek ali do 10 ml tinkture na njeni osnovi na dan. V poparek lipe dodajamo meliso ali kamilice, da dobimo čaj, ki sprošča. Sporiš pa sprošča in zdravi živce ter krepi jetra. Uporabljamo ga v obliki poparka ali tinkture. Sporiš uporabljamo samostojno ali pa ga mešamo z zdravilnim čistcem, lipo, kamilico ali gotu kolo, da povečamo pomirjevalni učinek. Med nosečnostjo se ga izogibamo.

Napadi panike

Napadi panike so lahko povezani s hudimi stresi, lahko pa tudi z alergijo na hrano. V resnih primerih je morda potrebna psihiatrična pomoč. Ključni simptomi napadov panike so razbijanje srca, tesnobni občutki strahu in slutnja grozljive usode. Najbolj učinkovita zdravilna zelišča zoper napade panike so ‘eterično olje oziroma tako imenovano neroli olje grenkega pomarančevca (Citrus aurantium), korenika lepega čeveljca ali cepteca (Cypripedium calceolus), lubje korenine jamajškega drena (Piscidia erythrina) in eterično olje oziroma tako imenovano rožno olje damaščanske vrtnice (Rosa damascena).

Neroli olje pomirja in deluje proti depresiji. Tradicionalno se uporablja proti histeriji, paniki in prestrašenosti. Umirja tudi razbijanje srca in srčne napade. Uporabljamo ga tako, da za masažo zmešamo 1 ml neroli olja z 20 ml nevtralnega olja. V kopel dodamo 10 kapljic neroli olja. Priporočajo pa tudi, da popijemo ali porabimo pri kuhanju do 5 ml pomarančne cvetne vode na dan. Neroli olje lahko zmešamo tudi s 5–10 kapljicami olja iz sivke ali benzojevca, da povečamo pomirjevalni učinek. Med nosečnostjo neroli olje uporabljamo previdno.

Lepi čeveljc ali ceptec je vedno bolj redka rastlina, zato je tudi zaščitena, vendar je ta rastlina zelo učinkovito sredstvo za pomirjanje, ki krepi živce in deluje uspavalno na preveč aktiven sistem. Lepi čeveljc uporabljamo tako, da pripravimo poparek iz 10 g zelišča in 500 ml vode ali jemljemo do 2 ml tinkture na njegovi osnovi trikrat dnevno. Če želimo, da poparek deluje še bolj pomirjevalno, mu dodamo do 20 g čeladnice, pasijonke ali baldrijana.

Jamajški dren pomirja in deluje blažilno, koristen je za hudo živčno napetost ter nespečnost ali živčno migreno. Uporabljamo izvleček ali do 5 ml tinkture na njegovi osnovi dnevno. Za dodatno pomirjanje tinkturo jamajškega drena mešamo s pasijonko, z baldrijanom ali s hmeljem do skupne količine 5 ml na odmerek. Navedenih odmerkov ne povečujemo.

- Oglas -
Damaščanska vrtnica
Damaščanska vrtnica

Damaščanska vrtnica je zelo pomirjevalna za živce, deluje proti depresiji in preprečuje bruhanje ter je blago pomirjevalno sredstvo. Za masažo zmešamo 2 ml rožnega olja v 20 ml nevtralnega olja. Rožno olje lahko dodajamo tudi v kopel. Še bolj pomirjevalno učinkuje, če je rožno olje pomešano z nekaj kapljicami sandalovčevega ali pačulijevega olja. Za zdravljenje uporabljamo le pristno rožno olje dobre kakovosti.

Depresija

Depresija je hiba živčnega sistema, ki jo običajno označujemo kot preveč »melanholičen« temperament (po galenskem zdravilstvu). Ključni simptomi depresije so bridkost, potrtost, nesposobnost osredotočanja pozornosti oziroma koncentracije, pomanjkanje zanimanja za sedanjost, vase potegnjeno, tiho obnašanje in oslabljena funkcija prebave z zaprtjem. Najboljše zdravilne rastline zoper depresijo so nadzemni deli ovsa (Avena sativa), listi boreča (Borago officinalis) –, eterično olje in listi bazilike (Ocimum basilicum) ter nadzemni deli damiane (Turnera diffusa).

Oves deluje proti depresiji, obnavlja in krepi živce. Uporabljamo ga tako, da vzamemo izvleček ali 2–3 ml ekstrakta na njegovi osnovi ali pa ga uživamo kot žitno jed v prehrani. V obliki izvlečka ali tinkture ga lahko dobro kombiniramo s sporiševo tinkturo. Če hočemo povečati protidepresivni učinek, lahko dodamo 10 kapljic melise na odmerek. V primeru občutljivosti na gluten (obolelosti za celikalijo) smemo uporabljati izvleček ali tinkturo ovsa samo za umiritev, nato pa le še precejeno čisto tekočino.

Boreč obnavlja skorjo nadledvične žleze in zmanjšuje depresijo. Jemljemo po 10 ml borečevega soka trikrat na dan. Boreč uporabljamo samostojno. Njegova uporaba je v mnogih deželah omejena.

Bazilika deluje protidepresivno in vedri duha. Zlasti je učinkovita za nižje čakre. Pomaga človeku, da se postavi na trdna tla in razvije občutek pripadnosti. Jemljemo lahko sveže liste bazilike. V kopel dodajamo po 5 kapljic eteričnega olja. Za masažo zmešamo 1 ml bazilikovega olja z 20 ml nevtralnega olja. Baziliko lahko uporabljamo tudi tako, da vzamemo do 3 ml tinkture trikrat na dan ali pijemo poparek. Liste bazilike mešamo z meliso ali rožnimi listi in pripravimo poparek. V masažno olje lahko dodamo nekaj kapljic olja iz pelargonije ali rožnega olja. Med nosečnostjo bazilike ne uporabljamo.

Damiana je spodbujevalno zdravilo za živce, dobra je za moški hormonski sistem in deluje protidepresivno. Uporabljamo jo tako, da jemljemo do 2,5 ml tinkture trikrat na dan ali pripravimo poparek iz 20 g damiane in 500 ml vode. Za zdravljenje splošne depresije jo mešamo z ovsom, za odpravljanje tesnobe pa jo kombiniramo s čeladnico ali z zdravilnim čistcem, tako da uporabimo enake dele tinkture do skupne količine 5 ml na odmerek.

Nespečnost

Insomnija ali nespečnost je lahko povezana s preveliko razburjenostjo, z napetostjo in s skrbmi ali pa ima kakšen fizični vzrok, na primer bolečino, ki zahteva zdravljenje. V kitajskem zdravilstvu lahko označuje pretiran »srčni ogenj«. Ključni simptomi insomnije ali nespečnosti so nezmožnost zaspati, pogosta budnost ponoči in nemirno spanje z izrazitimi sanjami. Najboljše zdravilne rastline zoper nespečnost so nadzemni deli kalifornijskega maka (Eschscholizia californica), storžki hmelja (Humulus lupulus), listi strupene ločike ali lajneža (Lactuca virosa) in listi pasijonke (Passiflora incarnata).

Kalifornijski mak je blago uspavalo, od katerega ne ostanemo odvisni, je tudi pomirjevalo in blažilo, ki je varno celo za otroke. Pijemo poparek, ponoči pa jemljemo tinkturo na njegovi osnovi. Kalifornijski mak uporabljamo samostojno ali pa ga mešamo s pasijonko, sivko ali cvetovi trobentice, če je problematična prevelika razdražljivost.

Hmelj je pomirjevalno sredstvo, uspavalo in blažilo ter umirja hudo razdražljivost. Dnevno jemljemo do 5 ml tinkture ali pa si pripravimo poparek iz 10 g hmelja na 500 ml vode. Hmelju lahko dodajamo tudi druga zelišča za umirjanje, na primer baldrijan ali pasijonko, do 5 ml tinkture na odmerek. Hmelja se izogibamo pri depresiji, navedenih odmerkov pa ne smemo povečevati.

Strupena ločika ali lajnež je pomirjevalno sredstvo, mleček te rastline je bil nekoč znan kot »opij revežev«. Zlasti učinkovita je sveža rastlina tik pred cvetenjem, vrtna različica pa ima milejši učinek. Jemljemo poparek ali tinkturo strupene ločike pred spanjem. Sveže liste lahko jemo tudi v solati. Strupeno ločiko uporabljamo samostojno. Za zdravljenje prevelike razdražljivosti pa lahko v odmerek strupene ločike dodamo nekaj kapljic tinkture iz cvetov trobentice. Baldrijan in pasijonko dodajamo, če želimo povečati pomirjevalni učinek. Pretiravanje lahko vodi v nespečnost in povečano spolno aktivnost. Manjši odmerki strupene ločike lahko povzročijo zaspanost, zato je ne jemljemo pred vožnjo.

Pasijonka
Pasijonka

Pasijonka pomirja, uspava in blaži ter umirja živčni sistem in pomaga zaspati. Uporabljamo jo tako, da pol ure pred spanjem vzamemo 5 ml tinkture ali pa popijemo čaj iz 2–3 čajnih žličk pasijonke na skodelico. Po želji lahko v poparek dodamo sivko in kamilice. Med nosečnostjo se izogibamo velikim odmerkom pasijonke.

Nezmožnost sprostitve

Sprostitev je bila že od nekdaj namen uporabe zelišč. V mnogih tradicionalnih vejah zdravilstva vračev in šamanov so uporabljali zelišča, ki »dražijo duha«, da so povzročali stanje globokega transa z različnimi nivoji zavedanja. V zahodni družbi temu namenu še vedno služita tobak in konoplja ali hašiš. Najbolj učinkovite zdravilne rastline, ki pomagajo pri nezmožnosti sprostitve, so nadzemni deli pelina (Arthemisia vulgaris), eterično olje in cvetovi kamilice (Chamaemelum nobile), nadzemni deli azijskega vodnega popnjaka ali gotu kola (Hydrocotyle asiatica), eterično olje in cvetovi sivke (Lavandula spp.), listi melise (Melissa officinalis) ter korenina baldrijana (Valeriana officinalis).

Pelin je blago zdravilo za živce in je koristen za napetost v menopavzi, blago depresijo ter stres. Uporabljamo ga tako, da vzamemo do 2 ml tinkture trikrat na dan ali pijemo blag poparek. Za tesnobo in čustvene probleme v menopavzi mešamo pelin z zdravilnim čistcem, s čeladnico ali sporišem. Tudi tinkture lahko kombiniramo do skupne količine 5 ml na odmerek. Pelina ne jemljemo med nosečnostjo ali če dojimo.

Kamilica je sredstvo za pomiritev in zoper vetrove ter za ublažitev krčevitega kašlja in je dobra za razburjenost ter nervozen želodec. V kopel dodamo 2–3 kapljice eteričnega olja ali 500 ml poparka kamilice. Priporočajo tudi, da redno jemljemo kamilično tinkturo in pijemo kamilični čaj. Kamilico uporabljamo samostojno ali pa v tinkturo dodajamo meliso, čeladnico ali gotu kolo kot krepčilo. Za dodatno pomirjanje lahko v kopel dodamo 2–3 kapljice sivkinega olja. Izogibajmo se uživanju kamilice med nosečnostjo in ne prekoračimo navedenih odmerkov.

Azijski vodni popnjak ali gotu kola sprošča in obnavlja živčni sistem ter je dober za živčne motnje. Jemljemo ga v obliki poparka ali tinkture. Azijski vodni popnjak uporabljamo samostojno ali ga pomešamo z malo sivke ali kamilice, da povečamo pomirjevalni učinek. Ne uporabljamo ga več kot 4 tedne brez premora.

Sivka je pomirjevalno sredstvo in blažilo ter umirja krčevit kašelj. Uporabimo poparek ali do 4 ml tinkture na njeni osnovi na odmerek, z razredčenim oljem sivke pa masiramo senca. Uporabljamo jo samostojno ali pa mešamo z zdravilnim čistcem, lipo ali s sporišem, da olajšamo napetost in stres. Med nosečnostjo se izogibamo velikim odmerkom sivke.

Melisa učinkuje proti depresiji in obnavlja živčni sistem. Pijemo čaj iz sveže melise ali vzamemo do 5 ml tinkture na njeni osnovi dnevno (učinkovitejši so majhni odmerki). Meliso uporabljamo samostojno, za pomiritev in krepčilno obnovo pa jo lahko zmešamo z zdravilnim čistcem, s čeladnico ali sporiševo tinkturo.

Baldrijan
Baldrijan

Baldrijan je zelo učinkovito pomirjevalo, deluje proti krčevitemu kašlju in je nežno blažilno sredstvo. Uporabljamo pripravek iz razmočenih korenin, poparek ali tinkturo. Na prodaj pa so tudi 200-miligramske kapsule ali tablete baldrijana. Uporabljamo ga samostojno. Če smo razburljivi, mu lahko dodamo majhne količine hmelja. Baldrijan lahko povzroča razburljivost. Najprej začnemo z majhnimi odmerki. Jemanje večjih odmerkov ali nepretrgano uživanje baldrijana več kot 2–3 tedne namreč ni priporočljivo, ker lahko povzroči glavobole in pospešen srčni utrip. Baldrijan krepi delovanje uspavalnih tablet, zato se mu je treba izogibati med uživanjem tovrstnih zdravil.

Preberite še:

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -