DomovKlub MamaPorod in nosečnostTežave z zanositvijo: nekateri izmed možnih razlogov

Težave z zanositvijo: nekateri izmed možnih razlogov

Na težave z zanositvijo lahko seveda vpliva več različnih dejavnikov. Nekateri izmed njih so takšni, da zahtevajo strokovno medicinsko pomoč, vendar kljub temu obstaja kar precej ukrepov, ki so v vaših rokah. Prav na možne razloge za težave z zanositvijo, ki jih lahko večinoma dokaj uspešno odpravite sami, se osredotočamo v tokratnem članku …

Težave z zanositvijo

Pomanjkanje določenih hranilnih snovi lahko povzroči težave z zanositvijo

Ob načrtovanju spočetja morajo biti tako ženske kot moški še posebej pozorni na svojo prehrano. Antioksidante na primer večinoma povezujemo s preprečevanjem bolezni, kot je rak, vendar imajo lahko zelo ugoden vpliv tudi na moško plodnost. Nasploh pa velja, da morate poskrbeti, da vaše telo zares dobi vse potrebne hranilne snovi. Primanjkljaji lahko namreč vplivajo tudi na težave z zanositvijo.

- Oglas -

Kajenje – navada, ki jo je smiselno opustiti že pred nosečnostjo

Ženske, ki so bile prej kadilke, večinoma opustijo kajenje takoj, ko ugotovijo, da so noseče. Vendar pa je kajenje nekaj, kar je med drugim smiselno opustiti tudi zato, da bi do nosečnosti sploh prišlo. Seveda pa to ne velja le za ženske, ampak tudi za moške. Že če kadi »le« eden od obeh, se lahko možnosti za zanositev zmanjšajo. Možnosti pa so seveda še dodatno znižane, če kadita oba. Načrtovanje nosečnosti je torej idealen čas, da opustite to navado, ki je tudi sicer zelo škodljiva za vaše zdravje.

Uživanje prekomernih količin alkohola

V podobno kategorijo kot kajenje sodi tudi pretiravanje z alkoholom. Občasen kozarček alkoholne pijače sicer načeloma nima posebnega vpliva. A če je postal alkohol praktično del vašega vsakdana, je vsekakor smiselno upoštevati, da lahko tudi ta navada vpliva na vaše težave s spočetjem.

Prenizka ali previsoka telesna teža je tudi lahko vzrok za težave z zanositvijo

Predvsem za ženske, ki poskušajo zanositi, je pomembno, da je njihova teža v okviru priporočenih smernic. Tako prenizka kot previsoka telesna teža lahko namreč predstavljata razlog za težave z zanositvijo. Tudi če vam uspe zanositi, pa je lahko prenizka ali previsoka teža težava med samo nosečnostjo. Prekomerna telesna teža lahko na primer pomeni povečane možnosti za nosečniški diabetes.

- Oglas -

Napačni izračuni ovulacije

Kot je znano, obstajajo t. i. plodni dnevi, ko so možnosti za zanositev najvišje. Da bi določili, kdaj so ti dnevi, je treba upoštevati individualen menstrualni ciklus vsake ženske. Poleg izračunov pa si lahko pomagate tudi z nekaterimi domačimi testi. Za zanositev niso pomembni samo redni spolni odnosi, ampak tudi to, da izbereta najbolj optimalne dneve.

Prenosni računalnik v naročju – mit ali resnica?

Pri tem razlogu imamo v mislih seveda predvsem ukrepe, povezane z moškimi. Zdi se sicer, da gre pri povezovanju zmanjšane plodnosti in pogostega postavljanja prenosnega računalnika v naročje za nekakšen ljudski mit. Vendar imajo lahko v resnici previsoke temperature negativen vpliv na spermije, kar zmanjša možnosti za uspešno zanositev. Tako je vsekakor smiselno, da moški zaščitijo svoje »občutljive predele« pred previsokimi temperaturami. Ne le ko gre za uporabo prenosnega računalnika, ampak tudi nasploh.

Preberite tudi: Neplodnost – Težave z zanositvijo so vse pogostejše

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -