DomovSkrbimo zaseMangostin: Supersadež v boju proti boleznim

Mangostin: Supersadež v boju proti boleznim

Res je, da je mangostin (Garcinia mangostana) žlahten in slasten tropski sadež, ki sicer izvira z Malajskega polotoka, danes pa uspeva tudi na drugih območjih jugovzhodne Azije. Znan je kot »kralj sadežev«, pa ne le zaradi čudovitega okusa, ki spominja na marelice in ananas, pač pa tudi zaradi izjemnih učinkov, ki jih ima na telo.

Mangostin namreč pozitivno učinkuje na ožilje; izkazal se je kot zelo blagodejen pri zdravljenju krčnih žil in hemoroidov, vsebuje pa dolgo vrsto vitaminov in mineralov in pomaga pri kar 44 zdravstvenih težavah.

- Oglas -

Mangostin

Mangostin v prahu ali kot sok

Pri nas lahko mangostin kupimo v nekaterih trgovinah, prepoznamo pa ga po debeli temni lupini, znotraj katere se skrivajo beli krhlji, med katerimi imajo nekateri tudi peško. Lupina je sicer neznosno grenka, zato jo na območjih, kjer raste, običajno zavržejo, kadar se želijo le posladkati. Kadar pa mangostin uporabijo v zdravilne namene, lupino zdrobijo v prah in jo zmešajo z vodo. To tinkturo potem uporabljajo za lajšanje prebavnih tegob ali pa kot obkladek na vneti koži. Zato je tudi pri nas priljubljen mangostin v prahu ali v obliki soka, ki ga dobimo v specializiranih prodajalnah.

Boj z bakterijami

Izkazal se je kot izjemno močan borec proti bakteriji Heliobacter pylori, salmoneli, stafilokokom, celo mikrobakterijami tuberkuloze. Raziskave so bile narejene in vitro in mangostinovi ksantoni so bakterije popolnoma uničili.

Mangostin za moč in vitalnost

Ta čudoviti sadež, le nekoliko večji od mandarine, ne le zdravi, pač pa celo vpliva na nekatera bolezenska stanja. Njegova bogata zbirka hranilnih snovi daje telesu moč in vitalnost, izboljšuje kri in krepi imunski sistem, da se telo lahko bolje bori proti okužbam, vnetjem in alergijam. Večina bolezni se pojavi kot posledica kroničnih vnetij ali škode, ki jo naredijo prosti radikali. In mangostin pomaga pri boju proti obema vzrokoma!

- Oglas -

Koristi celemu telesu

Varuje mehur in poveča delovanje ledvic, hkrati pa izboljšuje prebavo. Njegova protivnetna moč je tako močna, da zavira širjenje okužb in celo nastanek in razmnoževanje glivic. Ščiti tudi želodec in prebavila ter hkrati pomaga pri zmanjševanju teže.

Lajša bolečine

Zaradi protivnetnih lastnosti zmanjšuje vnetja, poškodbe in bolečine sklepov, ki so posledica revmatičnih obolenj in celo športnih poškodb. Prav tako pomaga pri bolečinah v mišicah in glavobolih, tudi težjih oblikah, kot so migrene. Je pomemben v boju proti raku, preprečuje širjenje okužb in znižuje telesno temperaturo.

Antidepresiv in analgetik

Njegove učinkovine so celo tako močne, da delujejo kot blažji analgetik in antidepresiv ter blažijo stres in krepijo našo notranjo, psihično moč.

Znižuje sladkor v krvi

Poleg tega, da pomaga preprečiti poškodbe organov zaradi prostih radikalov in pomaga celiti rane, pomaga tudi pri zdravljenju aken, ekcemov in številnih drugih težavah s kožo. Za tiste, ki trpijo za sladkorno boleznijo, pa je pomemben podatek, da znižuje raven sladkorja v krvi in hkrati povečuje učinkovanje inzulina.

- Oglas -

Zakladnica vitaminov in mineralov

Poleg vitamina C vsebuje tudi vitamine skupine B (B1, B2 in B6) ter številne minerale, med njimi največ fosforja, kalcija, železa in flavonoidov ter veliko ksantonov. Slednjih vsebuje kar štirideset od dvesto znanih in je glede tega prvak med sadeži. Gre za visoko koncentrirane antioksidante, ki so celo močnejši od vitaminov C in E in so znani po zelo močnem protivnetnem delovanju. Po zatrjevanju nekaterih strokovnjakov je tako magostin celo močnejši od najmočnejših protivnetnih zdravil.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -