DomovZdravjeOzempic: čudežno zdravilo za hujšanje ali nevaren trend?

Ozempic: čudežno zdravilo za hujšanje ali nevaren trend?

Ozempic je zdravilo, ki je v zadnjem času deležno ogromno pozornosti. Osebe, ki se že dolgo borijo z odvečnimi kilogrami, so v omenjenem zdravilu našle rešilno bilko. Socialni mediji so polni skorajda neverjetnih zgodb o učinkih zdravila. Ozempic se omenja kot čudežna rešitev, ki omogoča hujšanje brez lakote oziroma odrekanja. Toda ali je vse resnično tako popolno ali morda obstaja tudi temnejša plat zdravila?

- Oglas -

Kaj je zdravilo Ozempic in čemu je v osnovi namenjeno?

Ozempic v osnovi ni namenjen hujšanju. Gre namreč za zdravilo, ki se predpisuje osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Zdravilo, ki je na voljo v obliki 0,5-, 1- in 2-miligramskih odmerkov, lahko namreč pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Posebno koristno pa je za sladkorne bolnike, pri katerih je bilo diagnosticirano tudi kronično srčno obolenje, saj lahko zdravilo obenem zmanjša verjetnost za kardiovaskularne zaplete pri tej populaciji, vključno z zmanjšanjem tveganja za kap in za srčni infarkt.

Zdravila Ozempic ne smemo zamenjevati z inzulinom, čeprav so učinki vsaj deloma podobni. Glavna učinkovina v zdravilu Ozempic, ki si ga morajo uporabniki injicirati enkrat tedensko, je namreč semaglutid. Gre za snov, ki aktivira receptorje za GLP-1 (glukanu podoben peptid 1), s čimer se okrepijo učinki omenjenega peptida. GLP-1 je izjemno pomemben peptid, posebno za uravnavanje krvnega sladkorja, saj lahko po zaužitju hrane spodbudi sproščanje inzulina. Tako lahko celice absorbirajo glukozo, posledično pa se zmanjša količina glukoze v krvi. GLP-1 lahko obenem zavrne sproščanje glukagona – polipeptidnega hormona, ki povečuje vrednosti glukoze v krvi. Ko gre za uravnavanje krvnega sladkorja, se lahko torej GLP-1 pohvali z dvojnim pozitivnim učinkom.

Zakaj lahko zdravilo pomaga tudi pri hujšanju?

Semaglutid se resnično uporablja v zdravilih, ki so namenjena osebam s kronično povišano telesno težo. Eno od najbolj znanih zdravil za hujšanje, ki vsebuje semaglutid, se imenuje Wegovy, pri čemer je odmerek semaglutida v slednjem višji od odmerka semaglutida v Ozempicu.

- Oglas -

Zaradi težav pri dobavi zdravila Wegovy in viralnih objav je Ozempic doživel svoj trenutek slave. Informacija o »čudežnem zdravilu za hujšanje« se je začela širiti s skorajda svetlobno hitrostjo. Tako so začele zdravilo Ozempic uporabljati tudi številne osebe, ki nimajo sladkorne bolezni tipa 2.

Stabilnejši krvni sladkor lahko olajša hujšanje, vendar pozitiven vpliv peptida GLP-1 na izločanje inzulina ni edini razlog, zaradi katerega lahko zdravilo Ozempic olajša izgubo (odvečnih) kilogramov. Peptid GLP-1, katerega učinki se zaradi semaglutida okrepijo, lahko obenem vpliva tudi na centre za lakoto v možganih, predvsem na hipotalamus. Tako je zelo koristen za zmanjševanje apetita. Poleg tega pa upočasni praznjenje želodca.

Diabetiki do zdravila dostopajo vedno težje

Ena od glavnih težav, ki so posledica povečanega povpraševanja po zdravilu Ozempic, je povezana z dejstvom, da so se številni diabetiki zaradi tega trenda znašli v precejšnji stiski. Ker so začeli zdravilo uporabljati tudi številni ljudje, ki nimajo sladkorne bolezni tipa 2, diabetiki vse težje dostopajo do zdravila, od katerega je močno odvisno njihovo zdravje.

Ozempic za hujšanje: kako varna je tovrstna uporaba zdravila?

Vsesplošna uporaba zdravila Ozempic, ki smo ji priča, pa ni problematična »samo« z vidika solidarnosti. Tisti, ki začnejo zdravilo uporabljati samo zato, ker želijo shujšati, se morajo namreč zavedati, da bo učinek popustil, takoj ko bodo nehali uporabljati zdravilo. Izgubljeni kilogrami se lahko tako vrnejo precej hitro. Zdravila za hujšanje, ki temeljijo na semaglutidu, so tako namenjena predvsem osebam, ki imajo zelo visok ITM in ki so tovrstna zdravila pripravljena uporabljati dlje časa.

Med uporabo zdravila Ozempic se lahko pojavijo nezaželeni stranski učinki. Med najpogostejše stranske učinke spadajo različne prebavne težave (zaprtje, diareja, slabost, bruhanje ipd.). Možni pa so tudi resnejši nezaželeni stranski učinki, na primer vnetje trebušne slinavke, težave z vidom, alergijske reakcije, hipoglikemija, ledvične težave in rak ščitnice, vendar so našteti stranski učinki precej redki.

Poleg tega je treba upoštevati, da je lahko zdravilo Ozempic za določene skupine nevarno, na primer za osebe s pankreatitisom, sladkorno boleznijo tipa 1, diabetično retinopatijo ali multiplo endokrino neoplazijo tipa 2.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -