DomovZdravjePraznično prenajedanje: ko nas stisne v želodcu

Praznično prenajedanje: ko nas stisne v želodcu

Zgaga, bolečine, napenjanje. Želodčne težave so ena izmed najbolj neprijetnih bolečin, ki je za bolnika omejujoča, saj je zanj vsak gib lahko boleč. Žal je prenajedanje neke vrste praznični šport, ko si ne moremo pomagati, da ne bi posegali po številnih in različnih dobrotah, ki so na domačih mizah in so na voljo tudi pri teti, babici, mami in prijateljih. A moramo se zavedati, da to prav ob nobeni priložnosti ni dobro za naš organizem. Občutek polnega želodca včasih pospremimo s smehom, kako siti smo, vendar to nikakor ni nekaj, zaradi česar bi se lahko smejali.

O prenajedanju smo pisali že pred kratkim. Pri njem gre za neke vrste motnjo hranjenja, ki jo pripisujemo določenim psihološkim težavam, in strokovnjaki so si edini, da je ne smemo jemati preveč zlahka. Vendar je praznično basanje s hrano nekaj drugega in tudi nezdravega. Vse zabave in družinska druženja namreč ne pustijo posledic le v obliki neprijetnega občutka, ki ga imamo ob prepolnem želodcu, pač pa tudi v zdravstvenih zagatah.

Bolečina v želodcu prenajedanje

- Oglas -

Zgaga

Običajno praznične večerje spremljajo mastne jedi, ki našim želodcem ne naredijo nobene usluge. Pravzaprav so mastne jedi eden poglavitnejših vzrokov za težave z zgago. Težava s kislino se skriva tudi v raztegovanju želodca, do katerega pride, če se prenajemo. Ker se želodec raztegne ali prenapihne, pritiska na spodnjo zapiralko požiralnika, ki skrbi za to, da se želodčne kisline ne premikajo v napačno smer. V tem primeru se lahko oglasijo sokovi vašega zadnjega obeda in vam povzročijo zgago.

Težave z zgago povzroča tudi uživanje alkohola, predvsem rdečega vina, pekoča hrana in čokolada, kava in drugi kofeinski napitki, citrusi, gazirane pijače in paradižniki. Običajno je ravno v prazničnih časih takšnih jedi največ. Vseeno pa pazite na to, da raje jeste večkrat na dan po malem kot pa dvakrat in takrat do onemoglosti. To velja tako za običajne kot za praznične dneve.

Bolečine v želodcu

Včasih med prazniki jemo toliko različne hrane, da lahko tudi kombinacija, ki se prebavlja v naših želodcih, slabo vpliva na naše počutje. Kadar čutite bolečino v želodcu, se najprej ulezite na hrbet in nekaj ur počivajte, da vidite, če bo bolečina minila. Priporočamo tudi, da si pod stopala položite blazino ali dve. Možno slabost lahko preženete s pomočjo ingverjevih pripravkov ali pa s antacidom, v lekarni pa lahko dobite marsikaj brez recepta, kar bo olajšalo vašo težavo. Če je bolečina močnejša, lahko na trebuh položite tudi grelno blazino, izogibajte pa se mlečnim izdelkom, če čutite krče.

Običajne bolečine minejo in ne povzročajo dalj trajajočih težav. Če bolečina v želodcu (in če seveda ni preveč močna) ne mine v nekaj dneh kljub različnim ukrepom, seveda obiščite zdravnika. Na pregled se odpravite tudi v primeru močne bolečine, nenadne bolečine ali pa večkratnega bruhanja. Bolečina pa se lahko začne od mesta pod prsnim košem in gre vse do najnižje točke trebuha, skoraj do medenice. Razširi se lahko tudi na obe strani telesa, lahko je na čisto majhnem delu ali pa razširjena na večje področje. Lahko je topa bolečina, kljuvajoča, nenadna ali pa nekaj vmes.

- Oglas -

Prenajedanje

»V času praznikov se ljudje sprostijo tudi pri hrani, uživajo preveč hrane, preveč nezdrave hrane, pogosto pa ob tem zaužijejo tudi več alkohola,« pravi dr. Andrej Gruden, gastroenterolog. »Najpogosteje so posledice teh tako imenovanih dietnih prekrškov blage: poslabšajo oziroma pojavijo se znaki dispepsije ali gastroezofagealnega refluksa, napetost in napihnjenost v trebuhu, zgaga, bolečine v zgornjem delu trebuha … Te težave najpogosteje same po sebi ali po uporabi zdravil, ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline, minejo.«

Posledice pa so lahko tudi hujše, opozarja. Nezmerna prehrana ali uživanje alkohola lahko povzročita akutno vnetje trebušne slinavke. »Mehanizmov nastanka vnetja slinavke je več. Vnetje lahko sproži že samo uživanje alkohola. Mastna, sladka hrana ali cvrtje lahko sprožijo izločitev žolčnega kamna iz žolčnika v žolčni vod, kjer lahko zamaši izvodilo trebušne slinavke in povzroči vnetje,« pravi dr. Gruden. »Mastna in sladka  hrana v povezavi z uživanjem alkohola pa lahko povzročita dvig krvnih maščob (trigliceridov) do te mere, da pride do vnetja trebušne slinavke.«

Nekoliko blažja posledica dietnega prekrška na biliarni sistem so žolčne kolike (bolečine ob žolčnih kamnih), ob tem se včasih lahko žolčnik tudi vname (akutno vnetje žolčnika). Dietni prekrški lahko poslabšajo stanje številnih drugih bolezni; sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, bolezni pljuč … »Zdravniki zato priporočamo, da se ljudje tudi med prazniki hranijo zdravo, večkrat na dan jedo manjše obroke in se izogibajo nezdravi hrani. Hrano si seveda lahko praznično popestrijo in jedo tisto, česar si vsak dan ob hitrem ritmu življenja ne privoščijo. Tudi zdrava hrana je lahko dobra, včasih zahteva le nekaj več časa za pripravo.«

Nasveti:

  • Zastavite si omejitev, koliko boste pojedli, in se je držite.
  • Hrano dodobra prežvečite, namesto da bi jo samo pogoltnili.
  • Jejte vsaj dve uri pred spanjem, da želodec lažje prebavi. Leže je namreč ta naloga zanj težja.
.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -