DomovKlub MamaPorod in nosečnostOčetovski porodniški dopust

Očetovski porodniški dopust

S Švedsko Slovenija nima prav veliko skupnega, zelo blizu pa sta si na področju očetovskega porodniškega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka. A medtem ko naša vlada vztrajno išče načine, kako varčevati tudi na račun mladih družin, se v deželi vikingov dogaja nekaj povsem nasprotnega. Na Švedskem namreč potekajo debate, ali ne bi nemara uvedli še dodatnega meseca očetovskega dopusta.

- Oglas -
Očetovski porodniški dopust

Očetje na porodniški

Porodniški in starševski dopust na Švedskem imata veliko skupnega s sistemom v Sloveniji. S trinajstimi meseci trajata le malenkost dlje kot pri nas, prav tako država iz socialne blagajne zagotavlja nadomestilo v času trajanja starševskega dopusta in del tega si lahko starša razdelita kot želita. Lahko ga izkoristi mati, lahko oče ali pa si ga delita.

Obstaja pa tudi ena pomembna razlika – dva meseca od tega časa sta namenjena izključno očetom in ga matere ne morejo koristiti. Podobno imamo pri nas očetovski dopust, ki traja 90 koledarskih dni, vendar pa z izjemno prvih petnajstih dni očetje ne prejmejo nadomestila, jim pa država krije prispevke za socialno varnost.

Izenačenje spolov tudi doma

Švedska si že od sedemdesetih let močno prizadeva izenačiti družbeni položaj moških in žensk, pri čemer se niso osredotočili le na življenje na delovnem mestu temveč tudi znotraj družine. Prav zaradi tega so uvedli očetovski dopust, ki ga sicer očetom ni potrebno izkoristiti, a v tem primeru jim pač zapade ta pravica, dopust za nego in varstvo otroka pa se skrajša za dva meseca.

- Oglas -

Statistika kaže, da to priložnost izkoristi kar 85 odstotkov vseh očetov, pri čemer se tisti, ki se ne odločijo za to možnost, soočajo z radovednimi vprašanji in nerazumevanjem s strani družbe. Cilj očetovskega dopusta je, da bi imeli očetje več priložnosti za povezovanje s svojim otrokom, pa tudi da bi se moške in ženske vloge bolj izenačile tudi doma, ne le na delovnem mestu.

Mislil sem, da bom imel ves dan zase

Analitiki pravijo, da je prav ta ukrep povzročil, da je število ločitev na Švedskem začelo upadati, obenem pa je v primeru ločitve naraslo število primerov enakovrednega skrbništva nad otroci. Morda tudi zato, ker so tako tudi moški stopili v čevlje, tradicionalno rezervirane za ženske. Poleg tega, da so preživeli več časa s svojimi otroci in se z njimi tesneje povezali, so dobili tudi uvid v to, kako zahtevno je pravzaprav skrbeti za majhnega otroka in gospodinjstvo, kar je spremenilo tudi njihov pogled na partnerke.

Mnogi med njimi so ugotovili, da je enostavneje hoditi v službo, čeprav so bili kljub izzivom vseeno zadovoljni, da so imeli priložnost izkoristiti očetovski dopust in tako preživeti čas s svojimi malčki. Kot je dejal eden od očkov: »Nameraval sem piti kavo, pisati knjigo in vmes za premor opazovati svojo hčerko pri igri v parku. V resnici pa pogosto nisem imel več kot 30 minut zase v celem dnevu. Po dveh tednih nisem bil prepričan, da mi bo uspelo.«

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -