DomovAlternativna medicinaSvara joga: Pozitivni učinki in skrivnosti diha

Svara joga: Pozitivni učinki in skrivnosti diha

Vedenje, da je dihanje veliko več kot samo širjenje in krčenje pljuč, izhaja iz Indije, od koder izvira starodavno znanje o pranskih ritmih v telesu, od katerih je odvisno tudi naše zdravje, počutje, uspeh, celo bogastvo. Tako imenovana svara joga je skrito znanje, ki se je ustno prenašalo od duhovnega učitelja do učenca. Omogočalo je doseganje zelo subtilnih stanj zavesti. Prana se manifestira na različne načine in ima določene vplive na vsak organ in del telesa. Znanje o svari omogoča, da sami sebe zdravimo, da predvidimo dogodke, imamo ponoči miren sen, podnevi dobro prebavo, da lahko delamo cel dan, ne da bi bili utrujeni, da smo privlačni za nasprotni spol in še marsikaj drugega. Indijci so verjeli, da z znanjem o svari lahko premagamo sovražnika, dosežemo slavo in bogastvo ter vse vrste zadovoljstev.

Svara joga

Dihanje je sredstvo, s pomočjo katerega lahko uravnavamo tok prane. Prana nas povezuje s kozmično energijo, od katere je odvisno življenje v vesolju. Starodavni modreci so menili, da je posamezniku dopuščenih 21.600 vdihov na dan, da bi človek živel sto let. Če smo nemirni, kratkega diha in se po nepotrebnem naprezamo, se lahko zgodi, da dnevno naredimo več vdihov in si s tem skrajšamo življenje. Ali pa modro uporabljamo dih z enakomernim lahnim dihanjem in si podaljšamo življenje. Živali, ki imajo manjše število vdihov v minuti, živijo dlje. Želva, denimo, vdihne samo petkrat v minuti in živi okrog štiristo let.

- Oglas -

Od kod prihaja svara joga?

Tako kot vse vesolje sestavlja pet elementov, to velja tudi za človeško telo: akaša (prostor), vayu (zrak), agni (ogenj), đala (voda) in prithvi (zemlja). Od teh pet elementov je zrak najvitalnejši, ker telesu daje življenje. Ko vdihnemo, hkrati v telo prihaja kozmična energija, ki ohranja življenje telesa. S pranajamo ne vdihujemo in izdihujemo samo zraka, temveč s tem procesom vnašamo delce energije, ki prežema in ohranja pri življenju celotno vesolje. Prana vstopa v telo in se distribuira po nadijih, energijskih kanalih, ki jih je v telesu 72.000. Izvirajo iz popka in se širijo po celem telesu. Najpomembnejša nadija se spiralno dvigata skozi trup okrog hrbtenice. Eden se začne z leve strani in se konča na desni, imenuje se ida, drugi se začne z desne strani in se konča na levi, imenuje se pingala. Ida in pingala se sekata v šestih točkah. To so področje med obrvmi, grlo, v sredini srca, v popku, nad bazo trupa in v bazi hrbtenice. Te točke preseka so bolj znane čakre. Nadij osrednjega pomena se imenuje sušumna, osrednji kanal, ki poteka skozi hrbtenico. Po jogi je idealno mesto za prano v sušumni. Takrat je človek zdrav in v stanju joge. Nečistoče, ki jih vnašamo v telo, so med glavnimi ovirami, ki blokirajo prehod prane skozi ta osrednji nadij. Nečistoče se kopičijo v področju spodnjega dela trebuha in se imenujejo apana. Tudi stres blokira pretok vitalne energije. Z jogo prečiščujemo in krepimo živčni sistem ter odpravljamo prepreke v svobodnem pretoku prane v organizmu.

Glavni izvor svara joge je tako imenovano tantrično besedilo Šiva Svarodaja. Nosnice in proces dihanja so povezani s Soncem in Mesecem. Desna nosnica ustreza sončni energiji, leva mesečevi. Ciklusi ide in pingale po Šiva Svarodaji potekajo takole: najkrajše trajanje cikla je 60 minut. Periodi ciklusa pred zoro in popoldne pogosto trajajo tudi do tri ure. Na splošno velja, da pingala teče od 10. do 10.30 zjutraj. V indijskih ašramih je to čas, ko se uživa obrok, saj je prebavna moč na višku. Ob poldne je aktivna sušumna. Od 12.30 najpogosteje začne delovati ida in takrat je opazen notranji in zunanji padec energije. Če ena svara prevladuje dlje kot tri dni, pride do mentalnih, fizičnih ali čustvenih kriz. Če deluje ida neprekinjeno več kot tri dni, se pojavijo dihalne težave, prehladi, zaprtje, zamašitev nosu. Neprekinjen tok pingale dlje kot tri dni pa povzroča gnojne čire in vročino. Če uživamo pekoče začimbe, ingver, črni poper, pekočo papriko, to spodbudi tok pingale, medtem ko banane, mleko, skuta, hladne pijače aktivirajo levo nosnico. 

Mesečev in sončev tok

V sanskrtski tantrični knjigi Šiva Svarodaja piše, da je lunarni nadij statičen, solarni nadij pa dinamičen. Čandra, mesečev tok je žensko načelo, surja sončev tok je moško načelo. Ida nadij na levi strani je amrit nektar in dajalec moči ter hranitelj. Pingala na desni pomaga pri rasti telesa. Ko je aktivna ida, torej leva nosnica, naj bi začeli z mirnim poslom. Medtem ko teče surja nadij, desna nosnica, je priporočljivo opravljati naporno in težko delo, ko je aktivna sušumna, pa bolj meditativne dejavnosti, ki razvijajo devocijo in prinašajo osvoboditev.

V času toka ida nadija je dobro opravljati dejavnosti, kot so dolga potovanja, dajanje daril, nakup, prodaja, nabavljanje hrane, uživanje zdravil, navezovanje prijateljstev, trgovski posli, vselitev v hišo, službo, učenje, mantranje, zdravljenje težkih bolezni, kmetovanje, petje, igranje, muziciranje, pogovor z bližnjimi in učitelji, pitje vode in uriniranje, vstajanje iz postelje, mentalna dejavnost, dobrodelne akcije, za ženske je to ugoden čas za spolnost.

- Oglas -

Uspešne dejavnosti v času pingala nadija: fizične dejavnosti, težko delo, uživanje hrane, pitje alkohola, praznjenje črevesja, vojne aktivnosti, nevarni podvigi, intelektualni napori, matematika, krajša potovanja, vožnja motorja, za moške je to ugoden čas za spolne odnose ali osvajanje žensk.

Če en trenutek teče leva svara, drugi trenutek pa desna svara, to pomeni, da teče prana po sušumni. V tem času nobena akcija ne more prinesti korist: v umu se pojavlja nevezanost na posvetne dejavnosti. Ko teče sušumna, je priporočljivo čas posvetiti duhovnosti. Izogibajmo se akcijam, ki se tičejo življenja, smrti, dobitka, izgube, zmage ali poraza.

Ko zapuščamo dom, je priporočljivo, da je aktiviran levi nadij. Ko vstopamo v dom, je ugodno, da teče desni nadij. Podvigi, ki se jih lotimo v sredo, četrtek in petek, ko teče lunarna svara, so najbolj plodni zlasti v času faze rasti meseca.

Če solarna svara teče v času sončnega vzhoda, lunarna svara pa v času vzhoda meseca, bodo vse vrste posli, opravljeni na ta dan, uspešni. Če pa je solarna svara aktivna v času vzhoda meseca, lunarna pa v času sončnega vzhoda, bodo akcije naletele na ovire in neuspeh.

- Oglas -

Ida in pingala tečeta izmenično, a če ena neprestano teče, je to brez dvoma neugodno.

V času toka sušumne se je najbolje posvetiti duhovnosti, meditirati ali se osredotočiti na boga. Tisti, ki ne spi preveč, ki zmerno jé in povsem utopi svoje misli v paratmanu, se združi z vrhovnim sebstvom.

Napovedujmo

Po aktivnosti svar se lahko napove tudi smrt. Če je nenehno, dan in noč navzoč tok ene svare, bo smrt zagotovo nastopila v treh letih. Če neprekinjeno teče lunarna svara ponoči in solarna podnevi, bo prišla smrt v šestih mesecih. Če pingala teče nenehno s polno močjo noč in dan, takrat je rečeno, da sta človeku ostali še dve leti življenja.

Stanje našega telesa in uma se odraža v izmeničnem ciklu svare. Če kateri koli nadij dominira daljše časovno obdobje, je to znak, da je ena od vej našega avtonomnega živčnega sistema preveč delujoča in da je samo ena možganska hemisfera v polni uporabi. Če teče ida dlje od svojega časovnega razporeda, je to znak narušenega mentalnega ravnotežja. In če teče pingala zunaj svojega razporeda, je navzoče neke vrste neravnotežje v praničnem telesu. Vrste bolezni, ki se pojavijo, kažejo na energetski sistem, ki intenzivno teče. Nezmeren tok ide je povezan s slabo prebavo, vetrovi, diarejo, dispepsijo, grižo, dihalnimi težavami in impotenco, pretirana aktivnost pingale pa povzroča hipertenzijo, čir in višek kisline.

Šiva Svarodaja svetuje, da intenziviramo tok ide čez dan in tok pingale ponoči. Naravna tendenca telesa je namreč, da se tekom dneva pregreva, med nočjo pa preveč ohladi. Pregrevanje in ohlajanje telesa lahko uravnamo s pravilnim položajem med spanjem ponoči. Če spimo na desni strani, je posledica slaba prebava in težave z želodcem. Če spimo na hrbtu pa so lahko pogoste dihalne težave in astma. S spremembo toka svare lahko uravnavamo temperaturo telesa. Če je v telesu preveč toplote, ležanje na desni strani ohladi telo. Če je telo zelo hladno, ga ležanje na levi strani ogreje.

Preden se pojavi bolezen, pride do motnje v pretoku svare, in če to pravočasno opazimo, lahko popravimo nastalo ravnotežje. Ko astmatiki občutijo, da bo prišlo do napada, lahko blokirajo aktivno desno nosnico, da preprečijo ali ublažijo napad. Pri glavobolu je treba preveriti prebavo, priporočljivo je spati na levi strani. Ko se glavobol pojavi, je treba blokirati aktivno nosnico in stimulirati dejavnost druge. 

Jogijske dihalne vaje

V tantričnem besedilu Šiva Svarodaja piše, da kdor izmenično diha skozi nosnice, vdihuje skozi levo in izdihuje skozi desno nosnico, vdihuje skozi desno in izdihuje skozi levo, živi dolgo kot mesec in zvezde. Nadij shodhana je najpomembnejša dihalna tehnika in prečiščuje nadije. Dihanje skozi nos ogreva, dihanje skozi usta hladi. Z dihanjem skozi usta se povečuje odpadna kapha ali sluz, zato se ne priporoča. Dihanje skozi usta uporabljamo samo, da se osvobodimo vročine, kot je denimo pri šitali pranajami. Za vata tipe je priporočljivo izvajati pranajamo v glavnem skozi desno nosnico – zjutraj 10 do 15 minut, da bi stimulirali energijo. Zvečer je priporočljivo dihanje skozi levo nosnico, da umirijo um in izboljšajo sen. Za pita tipe je najboljša pranajama, ki hladi. Izvajajo dihanje skozi levo nosnico, zlasti zvečer, če pa so razdražljivi ali kadar jim je vroče, pa sta najboljša šitali vdih in sitkari izdih. Za kapha tipe je priporočljivo dihanje skozi desno nosnico, zlasti zjutraj, ko se mora kapha zmanjšati.

V primeru prehladov, težav s sinusi, letargije in depresije sta izvrstna bhastrika in kapalabhati. V spisu Šiva Svarodaja tudi piše, da oseba, ki z vadbo uravnoteži svoj lunarni in solarni nadij, lahko celo spozna preteklost, sedanjost in prihodnost.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -