DomovSkrbimo zaseRazumevanje metabolizma za lažje hujšanje

Razumevanje metabolizma za lažje hujšanje

Veliko se govori o tem, da je uspešnost hujšanja močno povezana z delovanjem metabolizma. Toda čeprav ste besedo metabolizem zagotovo že slišali, ni nujno, da so vam znane osnove o njegovem delovanju. Gre namreč za kompleksen sklop procesov, ki vplivajo na najrazličnejše funkcije in sisteme, med drugim tudi na uravnavanje glukoze v krvi. Osnovna naloga metabolizma je seveda pretvorba hrane, ki jo vnesemo v telo, v energijo. Za to, da delovanje metabolizma ni optimalno, so včasih krive hormonske motnje in sorodne težave. Toda še pogosteje smo za upočasnjen metabolizem krivi sami. Katera so torej tista najpomembnejša dejstva, povezana z delovanjem metabolizma, ki jih morate poznati, če želite, da bo hujšanje čim lažje?

1. Povečanje mišične mase je najučinkovitejša pot do hitrejšega metabolizma

Metabolična aktivnost mišic je precej večja od metabolične aktivnosti kostnega in maščobnega tkiva. Mišice torej potrebujejo več energije oziroma kalorij. Čeprav pogosto slišimo, da je za uspešno hujšanje pomembna predvsem prehrana, moramo tovrstne trditve jemati z nekaj rezerve. Hujšanje bo namreč precej uspešnejše, če boste vključili tudi redno telesno aktivnost. Posebej koristna je lahko vadba z utežmi, ki poskrbi za povečanje mišične mase. Tako bo vaše telo porabljalo več energije, in to tudi takrat, ko boste počivali.

- Oglas -

2. Hitrost metabolizma je močno odvisna od količine popite tekočine

Znano je, da je zadosten vnos tekočine izjemno pomemben za lepo kožo, dobro prebavo in učinkovito odstranjevanje strupenih snovi iz telesa. Eden izmed razlogov, zaradi katerih morate biti pozorni na to, da popijete dovolj tekočine, najbolje seveda navadne vode, pa je povezan tudi z vašim metabolizmom. Tekočina namreč pripomore k hitrejšemu delovanju metabolizma. Po drugi strani pa lahko dehidracija privede do motenj metaboličnih oziroma presnovnih procesov. Med hujšanjem morate biti torej še posebej pozorni na to, da boste popili dovolj vode.

3. Enostavni ogljikovi hidrati lahko upočasnijo vaš metabolizem

Eno od najpomembnejših načel, ki jih morate upoštevati pri prehrani, je izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom – med drugim tudi zaradi metabolizma. Kot je znano, je uživanje živil, polnih enostavnih ogljikovih hidratov, krivo za nagla povišanja ravni glukoze v krvi. To pa lahko zmede oziroma upočasni delovanje vašega metabolizma. Precej boljša izbira so živila, bogata z beljakovinami in vlakninami. To seveda ne pomeni, da se morate ogljikovim hidratom povsem odpovedati. Pazite predvsem na to, da boste posegali po nekoliko bolj kompleksnih virih (ajda, rjavi riž, amarant ipd.).

4. Poskrbite za kakovosten spanec

Ali ste vedeli, da so lahko težave s čezmerno težo vsaj deloma povezane tudi z vašimi spalnimi navadami? Če vam stalno primanjkuje spanja ali če vas spanec ni zares kakovosten, lahko to privede do nepravilnega delovanja metabolizma. Poleg tega pa lahko pomanjkanje spanja vpliva na čezmerno izločanje hormonov lakote. Pogosta posledica obeh vplivov je naglo povečevanje telesne teže. Kakovosten spanec je zato eden od temeljev uspešnega hujšanja.

- Oglas -

5. K hitrejšemu delovanju metabolizma lahko pripomore tudi zdrav zajtrk

Osebe, ki poskušajo shujšati, nemalokrat opustijo zajtrk. Če ste pred tem redno jedli zajtrk, to najverjetneje ni najboljša ideja. Učinki so lahko namreč povsem nasprotni od želenih. Zdrav zajtrk namreč pripomore k hitrejšemu delovanju metabolizma. Tako bo poraba energije čez dan večja, kot bi bila sicer. Poleg tega pa lahko daljša obdobja brez hrane telo spodbudijo k pospešenemu kopičenju maščob. Namesto da zajtrk preprosto izpustite, raje razmislite, ali so možne manjše spremembe, s pomočjo katerih bo vaš zajtrk bolj zdrav. Če uživate beli kruh, ga lahko na primer zamenjate s črnim oziroma polnozrnatim, obenem pa lahko poskusite v zajtrk vključiti nekaj dodatnih vlaknin, denimo z dodajanjem sveže zelenjave. 

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -